Надяваме се намесата ви и на решение в разумен срок

...
Надяваме се намесата ви и на решение в разумен срок
Коментари Харесай

Съюзът на юристите поиска да се оттеглят промените в съдебния закон

" Надяваме се намесата ви и на решение в рационален период за отдръпване на импортирания законопроект ", се споделя в писмото.

Още по тематиката
Над 20 организации се оповестиха срещу плана, който не разрешава външното финансиране за съсловните организации

ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите взеха решение, че образованието в чужбина и непознатото финансиране е най-големият проблем на правосъдната власт

Управляващите извадиха сопа против Съюза на съдиите и бонуси за членовете на правосъдния съвет

Премиерът да провокира изключително съвещание на парламентарните групи от ръководещата коалиция, с цел да бъде отдръпнат законопроектът за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), импортиран единствено преди седмица от петима депутати от ръководещото болшинство – трима от ГЕРБ и двама от " Обединени патриоти ". За това упорства до министър-председателя Бойко Борисов, разпорстранено в понеделник до медиите.

Законопроектът " буди съществени опасения, че народните представители (вносителите), тласкат страната към тотално тъпчене на българската Конституция и интернационалните правила, като зад несъстоятелни претекстове лимитират правата на магистратите за сдружаване, които не могат да съществуват в една правова страна ", се споделя в писмото. В него се показва вяра " вносителите да бъдат уверени да отдръпват законопроекта си " на едно общо съвещание на двете парламентарни групи, на което да се обсъдят сериозните му пороци.

Поредна реакция

Това е следващата организация, която реагира остро против скандалните промени в правосъдния закон. До момента над 20 организации излязоха с заявления, в които приканват народните представители да анулират предлаганите промени. Прокетът не разрешава външното финансиране на съсловните организации с претекста, че то води до нарушение на независимостта на правосъдната власт и непознато въздействие и се лимитира правото на сдружаване на магистратите. Подобни мнения показаха от Съюза на съдиите в България, Институтът за пазарна стопанска система, Български дарителски конгрес и 19 Неправителствени организации, работещи в региона на правосъдната промяна и правата на индивида, както и партиите " Да, България " и ДЕОС.

От организацията дефинират импортирания план като " антидемократичен, дискриминационен и нарушаващ интернационалните актове и контракти ". Той нарушава правото на сдружаване и равенството на всички жители пред закона, обезпечени от българската конституция и от интернационалните актове и контракти, като Пакта за политически и цивилен права и Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, се сочи в писмото.

Промените " навеждат и на мисълта, че задачите са други – да се отслабят магистратските професионални организации и на юристите в целокупност, да се приглушат деянията им в общественото пространство ", се споделя в писмото. Абсурдно е съдии и други магистрати да не могат да вземат участие в ръководството на СЮБ, организация, която самите те са основали, а тъкмо до това води една от предлаганите промени, записана по продложение на ГЕРБ, се сочи там, а претекстовете, с които се пазят тези промени са избрани като " несъстоятелни ".

Съюзът заплашва да блокира значим план

В доста изострен край на писмото СЮБ декларира, че " освен това отношение към неправителствения бранш и особено към Съюза на юристите в България ", изразено в законопроекта, чийто първи вносител е ръководителят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, организацията няма да подпише контракта за осъществяване на извоювания план за разработка и внедряване на системата за единна идентификация на правосъдните актове. Разработената система по този план трябваше да бъде предоставена безплатно на Висш съдебен съвет и българските съдилища.

" Всяка година Съюзът реализира десетки обучителни и квалификационни семинари за адвокати, в това число и за проверяващи служители на реда, кръгли маси и полемики за рационализиране на законодателството, за решение на настоящи проблеми – например за имотните измами, за статута на Висш съдебен съвет, за движимостите лица, за строителното предприемачество и доста други, без да получава каквато и да е прехрана от страната ", се споделя в писмото на организацията.

Оттам припомнят, че всички европейски съдилища и над 20 държави-членки на Европейски Съюз към този момент ползват или са в развой на внедряване на система за единна идентификация на правосъдните актове (Европейския идентификатор за правосъдна процедура ECLI). Целта на системата е облекчено намиране и запознаване със съответната процедура.

Висшият правосъден съвет е избран за народен координатор на тази система, само че преди 2 години е отказал присъединяване в план за разработка и внедряване на системата, заради липса на средства за съфинансиране.
" През тази година със единодушието и съдействието на Висш съдебен съвет, СЮБ и АПИС Европа, аплайваха и завоюваха сходен план по стратегия " Правосъдие " на Европейската комисия с 20% съфинансиране със лични средства. Продуктът от този план ще бъде безплатно възложен на Висш съдебен съвет и българските съдилища. Предстои в околните дни да се подпише контракт и да стартира осъществяването му ", се споделя в писмото на Съюза.
Оттам обаче оповестяват, че при сходно отношение към неправителствения бранш и особено към Съюза на юристите в България няма да подпишат контракта за осъществяване на извоювания план.

" Надяваме се намесата Ви и на решение в рационален период за отдръпване на импортирания законопроект. Ако някой в страната с смяната на Закон за съдебната власт търси борба, това не е Съюзът на юристите в България ", приключва писмото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР