Надяваме се Министерството на здравеопазването да реши проблема с липсата

...
Надяваме се Министерството на здравеопазването да реши проблема с липсата
Коментари Харесай

Проф. Сергиева: МЗ да ускори процедурата за търг на радиоактивни изотопи

Надяваме се Министерството на здравеопазването да реши казуса с неналичието на изотоп за проучване на онкоболните. От Министерството на здравеопазването осъзнават какъв брой сериозен е казусът и дадоха обещание цялостно подпомагане
Това сподели в предаването „ Лице в лице” проф. доктор Соня Сергиева, експерт по ядрена медицина.

От 1 април в България няма радиоактивен изотоп, посредством който се прави сцинтиграфия за разкриване на метастазите на болните от рак. Този изотоп е толкоз значим, тъй като в 14 отделения в страната с него се организират нуклеаро-медицински проучвания, които са доста значими за диагностиката и следенето на болните с онкологични болести.

„ С него се маркират разнообразни органотропни субстанции, които се натрупват изборно в тъканите и органите, и дават информация за съответното онкологично заболяване.

Без този радиоактивен изотоп на процедура ние не можем да реализираме нашата клинична активност и заради тази причина в нашето поделение са отсрочени проучванията на към 300 души от началото на април.

За месец май ние също имаме планувани заболели и заради тази причина не можем да дадем точна дата на пациентите, които са отсрочени от април месец за последващи изследвания”, добави проф. Сергиева.

Тя изясни, че тези проучвания са от изключителна значимост за болните с онкологични болести, тъй като, въз основа на някои от тях се възнамерява лекуването на болните.

„ Ние отлагаме започване на лекуването на болните в бъдеще. Поради тази причина е належащо Министерство на здравеопазването да форсира процедурата за търг на радиоактивни изотопи и да откри най-подходящата компания дистрибутор, защото казусът сега е, че две компании дистрибутори, които имат лиценз за тази активност, прекратиха своята активност – едната публично от 1 април, а втората има финансови усложнения, заради което не може да поеме дистрибутирането на радиоактивните генератори в цялата страна. “

Част от проучванията, които организират, не могат да бъдат сменени с различно нагледно проучване, изясни проф. Сергиева.

Изотопът е радиоактивно вещество, не се внася както другите лекарства, сподели тя и посочи, че даже да желае пациентът, не може да си заплати за това лекарство.

Проф. Сергиева добави, че една костна сцинтиграфия коства 70 лева, пациентът употребява направление от НЗОК и не заплаща нищо. Ако се наложи да се направи в допълнение, по-специфично проучване, идва с ваучър от Касата и се заплаща 350 лева Пет скенерите костват 1600 лева на касата, сподели още професорът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР