„Надяваме се договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан

...
„Надяваме се договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан
Коментари Харесай

Захариева: Договорът за добросъседство ще бъде подписан на български и македонски език

„ Надяваме се договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан при започване на август ". Това сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева, представена от „ Фокус ", с което за следващ път опроверга информациите от македонска страна, че подписването на съглашението може да се отсрочи.

„ Това е дълъг развой, почнал 2008 година ", сподели Захариева и разясни, че страните са минали през 11 кръга договаряния.

„ Тук, когато беше министър председателят Заев, се организираха договаряния на високо равнище и се надяваме да бъде финализиран планът на контракт за другарство и добросъседство след толкоз години. Ние би трябвало да използваме тази опция. Знаете, че ние постоянно сме били отворени, в това време не сме получавали такава реакция от страна на македонските държавни управления ", добави Захариева.

Тя уточни, че още преди подписването на взаимната декларация от 1999 година България е направила компромис по отношение на езика, на който е подписан документът. Министър Захариева уточни, че езиковата уговорка е една и съща и тя няма да се трансформира.

„ Декларацията е обществена можете да я прочетете. Договорът се подписва в два екземпляра на формалните езици. На български според Конституцията и на македонски, според Конституцията на Република Македония ", изясни министър Захариева.

„ Посещението на премиера Заев тук, единодушието му да се уважи паметта на цар Самуил на неговия монумент в София, поканата му към премиера Борисов да празнуват дружно Илинденско-Преображенското въстание - това са все първи стъпки. Нужни са доста повече ", добави тя от парламентарната естрада, след което внесе и уточнения за наличието на контракта.

„ Със сигурност, в случай че успеем на финалния кръг договаряния да реализираме финално единодушие по плана на съглашение, изрично България няма къде повече да прави компромис от компромиса, който е направила 1999 година ", съобщи министър Захариева, визирайки декларацията, подписаната тогава сред България и Македония.

Текстът е следният: Подписана в София на 22.02.1999 година, в два екземпляра, всеки от които на формалните езици на двете страни - български, според Конституцията на България и македонски, според Конституцията на Македония. Двата текста имат идентична мощ.

Също по този начин текста във връзка с общата история беше показан и това е една от другите червени линии. Третата е отново текст от декларацията от 1999 година за възпиране и нищо от Конституцията на Македония не може да бъде употребявано за искания от нейна страна за малцинства в България и отбрана на правата на лица, които не са нейни жители. Няма какво повече да прибавя по този въпрос. Редица държавни управления са работили и доста значимо е, освен фактическото сключване, което несъмнено е извънредно значимо, тъй като то е знак дали те в действителност желаят да трансформират отношението си ", съобщи Захариева.

Основна цел пред държавното управление пък ще е построяването на инфраструктура, която да свързва двете страни. Захариева регистрира, че към този момент имаме единствено три контролно-пропускателни пункта към Македония.

„ Нямаме построена жп линия към момента. Нямаме и автомагистрала ", разяснява тя и изясни, че тъкмо това е бил един от главните въпроси, обсъждани при визитата на премиера на Македония Зоран Заев в България.

По думите ѝ при визитата му у нас е обрисувано като приоритет построяването на кулоар номер 8, което от българска страна към този момент е почнало.

„ Разбрахме се да търсим общ източник на финансиране за кулоар № 8 и да сложим дружно този въпрос пред Европейската комисия ", добави министър Захариева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР