Надяваме се да се намерят решения срещу използването на изнасилването

...
Надяваме се да се намерят решения срещу използването на изнасилването
Коментари Харесай

Нобеловият лауреат Денис Муквеге: Изнасилването има по-големи последствия от класическите оръжия

" Надяваме се да се намерят решения против потреблението на изнасилването като инструмент на войната, даже като военна тактика ". Това декларира Нобеловият лауреат Денис Муквеге през 2014 година в изявление, оповестено на уеб страницата на Европейския парламент.

Тогава той печели премия " Сахаров " - премия за независимост на мисълта, наименувана на руския академик и отстъпник Андрей Сахаров, и е учредена от Европейския парламент през 1988 година

Д-р Муквеге лекува жертвите на полово принуждение в Демократична република Конго макар заплахата за себе си и фамилията си.

" Преди две години бях атакуван в моя дом, моят бодигард бе погубен, моите деца бяха отвлечени и тогава в действителност си помислих, че е прекомерно мъчно и че би трябвало да имам поради моите фамилни отговорности. Напуснах Конго, само че доста бързо се върнах поради смелостта на потърпевшите дами ", описа той.

" Всички би трябвало да разберем, че изнасилването не е полов акт, в който липсва единодушие. В една среда на въоръжен спор изнасилването се употребява като оръжие за оскърбление, за дехуманизация на дамите. Няма нищо полово в това да изнасилиш жена или момиче пред очите на всички и да нанесеш провали на нейните гениталии.

Изнасилването има същите или даже по-големи последици от класическите оръжия. На първо място, то предизвиква всеобщо бягство на популацията. На второ място, както и класическите оръжия, то унищожава демографски съперника. Някои от тези дами в никакъв случай няма да имат деца. Дори и в случай че имат, тяхната плодовитост ще бъде доста ниска. На трето място, следствията ще се предадат и на поколенията. Тези дами ще продължат да живеят и да предават заболявания на други в селото, в случай че са били инфектирани по сексуален път, или пък могат да предадат болестта на децата си. Онези, които заченат, пък ще имат деца без родител, което също способства за унищожаването на обществената тъкан ", споделя Денис Муквеге през 2014-а.

" Международната общественост е прокарала алена линия във връзка с химическите, нуклеарните и биологическите оръжия. Ние, мъжете и дамите, би трябвало да желаяме такава алена линия и за изнасилванията – оръжие, което е на ниска цена, налично, само че доста разрушително ", споделя още лауреатът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР