Надяваме се българските ВВС да летят на Ф-16 за защита

...
Надяваме се българските ВВС да летят на Ф-16 за защита
Коментари Харесай

Джон Съливан: Надяваме се българските ВВС да летят на Ф-16

Надяваме се българските Военновъздушни сили да летят на Ф-16 за отбрана на българския народ. Става дума за национална сигурност. Това посочи зам.-държавния секретар на Съединени американски щати Джон Съливан пред bTV в предаването " 120 минути ", който бе на публично посещаване в България.

Думите му за изтребителите Ф-16 бяха:

" Вярваме, че изтребителят Ф-16 блок 70 е най-напредналата и съвременна оръжейна система . Тя е най-подходяща за защитата на България, за присъединяване на България със съдружниците в НАТО при взаимните ни задължения. Нашето мнение е, че изтребителят " Грипен " не може да се съпоставя. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, потвърдена в борби, употребена от съдружниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съдружници отвън НАТО като Израел. Има причина тези страни да изберат Ф-16 ", сподели Съливан.

Според него, предлагането, което Съединени американски щати насочва, оръжейните системи, които " Локхийд Мартин " продава, употребява напреднали технологии, които просто не са налични на " Грипен ". Не е заслужено сравнението да се брои количеството на изтребители, да се съпоставят 8 по отношение на 10, сподели американският политик.

" Осемте Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали неведнъж във времето . В последна сметка решението е на държавното управление на България и на народа на България, да решат какво е вярно за тяхната национална сигурност. Приблизително 300 милиона $ са вложени през последните години, 100 милиона $ вложения в българските Военновъздушни сили по метод, който Ф-16 елементарно да бъдат въведени в българската войска, в българските Военновъздушни сили, както " Грипен " не биха могли ", сподели Съливан.

Припомняме, Джон Съливан имаше срещи с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов и с военния министър Красимир Каракачанов.

България изцяло извършва поетите задължения към НАТО, увери българският министър председател Бойко Борисов американския политик.

Президентът Румен Радев на срещата си с американския зам.-държавен секретар съобщи, че с траната ни се стреми към съдействие с бъдещия снабдител на военен изтребител за армията ни.

С военния министър Красимир Каракачанов американският политик разискаха районната сигурност .

Американското държавно управление не поддържа плана " Турски поток " съобщи заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан в изявлението за bTV.

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет страни, измежду които е и България . Предишния път, когато трима американски сенатори посетиха страната ни през 2014 година, беше разгласен краят на " Южен поток ".

Енергийната самостоятелност и диверсификация са доста значими за всяка страна като въпрос на национална сигурност. Мога да приказвам като американски жител, сподели зам.-държавният секретар на Съединени американски щати.

Той напомни какво се случи в Съединени американски щати през 70-те години на ХХ век. " Бяхме подвластни от задгранични източници на петрол, ембаргото на нефта през 70-те години на предишния век. За десетилетия Съединени американски щати работи старателно за създаване на по-голяма енергийна самостоятелност. През последното десетилетие посредством софтуерни и други нововъведения сме станали експортьор на сила , което е ужасно за нашата национална сигурност. С това обръщение пристигам в София, да се опита да диферсифицира своите източници на сила, било то от газ от голям брой източници, освен от един, или атомно гориво, идващо от голям брой източници ", сподели Съливан.

По думите му, множеството източници понижават риска, а рискът би могъл да бъде да вземем за пример естествено злополучие. Ако нещо се случи и се прекъсне газопреносна тръба, напълно необвързано с политическо решение, това би могло да докара до голяма икономическа дислокация в страната, в случай че е била прекомерно подвластна от един източник на сила .

Както и за " Северен поток I I ", американското държавно управление не поддържа " Турски поток ", съобщи Съливан. С представители на държавното управление говорихме за плановете за интерконектори Гърция - България и Сърбия - България, които биха диверсифицирали източниците на газ.

Относно свободата на словото той бе безапелационен, че е значимо обществото да е осведомено . Обществото се осведоми от свободни медии. Важно е медиите да се развиват, с цел да поддържат тази народна власт, да дават информация на хората, с цел да могат сами да вземат решение.

 Преминаването през Керченския пролив е краткотрайно блокирано
Преминаването през Керченския пролив е краткотрайно блокирано

Русия и Украйна взаимно се упрекват в провокации

Относно с лучая в Керченския проток, американският политик съобщи, че приканват за реакция и преглеждат със съдружниците си техния отговор за случая в Керченския проток. Работим за освобождение на моряците в договаряния сме със съдружниците си и сме в договаряния по какъв начин да реагираме, добави Джон Съливан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР