Надявам се влизането на България в ERM II да стане

...
Надявам се влизането на България в ERM II да стане
Коментари Харесай

Българската кандидатура за чакалнята на еврото се измества към есента

" Надявам се влизането на България в ERM II да стане до края на годината. Не виждам спънка да се случи ", съобщи финансовият министър Владислав Горанов

© Надежда Чипева Срокът от юли 2019 година, който българските управляващи сами си бяха сложили за присъединение на страната към Банковия съюз и така наречен чакалня на еврозоната (ERM II), няма да се съблюдава и евентуално ще се измести към есента. Доскоро това бяха по-скоро спекулации, само че в сряда индиректно удостоверение направи финансовият министър Владислав Горанов. " Надявам се влизането на България в ERM II да стане до края на годината. Не виждам спънка да се случи ", съобщи той в Пловдив по време на стопански конгрес. През есента се чака да стане ясно и дали страна остава под мониторинг от Брюксел и в региона на правосъдната система.

Миналия юни в публично писмо до Европейска комисия, еврогрупата и ЕЦБ България пое съответни задължения, с цел да си обезпечи положително решение за влизане в ERM II. В него се посочваше, че страната има желание да влезе по едно и също време в тясно съдействие с ЕЦБ (начинът страните отвън еврозоната да влязат в Банковия съюз) и във валутния механизъм през юли 2019 година Преди това да стане обаче България трябваше да предприеме редица ограничения - главно законови промени, които в огромната си част са или признати или в напреднала фаза. По-реалните промени във финансовия бранш и в ръководството на сдруженията с държавно присъединяване ще зависят от използването на тези ограничения и няма да се случат незабавно.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В тази връзка на днешното си съвещание Министерския съвет одобри следващи промени в законодателството, свързани с ограниченията за битка с изпирането на пари. Тепърва обаче в Народното събрание ще се гледа новият Закон за ръководство на обществените предприятия, който беше направен след съвещания с Организацията за икономическо сътрудничество и раз за да се усъвършенства ръководството на сдруженията с държавно присъединяване.

Реалният входен билет ще са резултатите от инспекцията на шестте български банки, която прави ЕЦБ. По информация на " Капитал " Франкфурт към момента се движи в график и възнамерява да оповести какво е разкрила към края на юли. Все още не е ясно дали тя ще бъде поднесена като резюме за цялата банкова система, или ще включва и съответните резултати банка по банка. Досега публично ЕЦБ не е разкривала и сюжетите, при които ползва стрес проби на банките.

Преди лятната почивка на институциите има още едно съвещание на еврогрупата - на 8 юли, идващото е чак в средата на септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР