Надявам се, съвсем скоро да има обща литургия между българската

...
Надявам се, съвсем скоро да има обща литургия между българската
Коментари Харесай

Зоран Заев: Очаквам в най-скоро време да имаме обща литургия

Надявам се, напълно скоро да има обща литургия сред българската и македонската църкви.

Това сподели македонският министър председател Зоран Заев в Лондон в отговор на въпроса на Агенция БГНЕС дали поддържа взаимното съслужение сред Българската православна черква и Македонската черква - Охридска архиепископия.

" В рамките на Договора за добросъседство сред Република Македония и Република България ние сме се споразумели към този момент, че всички дейности, които ще допринесат за задълбочаване на съдействието, ние ще ги подкрепим. Аз се надявам напълно скоро да имаме обща литургия в нашата страна, в България ", сподели Зоран Заев пред специфичния делегат на БГНЕС Георги Пашкулев.

Според Заев взаимното съслужение е също метод взаимно да се поддържаме.

Зоран Заев и Бойко Борисов вземат участие в Лондон в Инвестиционен конгрес за Западните Балкани проведен от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). В конференцията вземат участие водачите от всички страни от района.

В отговор на втори въпрос на БГНЕС, по отношение на това дали Македония би се присъединили в една самодейност, огласена от премиера Борисов, за създаване на нуклеарната мощ в България, с цел да покрие Македония недостига си от 500-600 мегавата, Заев сподели: " Ние сме вложили доста старания по какъв начин да увеличим и нашия енергиен потенциал в Македония. Има нарастване от 35% към този момент, едно от решенията беше да си партнираме с България, вършим още стъпки и се надявам да имаме бъдещи благоприятни условия, посредством които да осигурим от ден на ден потенциал ".

Форумът в английската столица бе открит от премиера на България Бойко Борисов. Основна цел на Инвестиционния конгрес е да събере водачите от района с евентуални вложители от целия свят и да бъдат разисквани опциите за привличане на повече поддръжка от частния, финансовия и обществения бранш за реализацията на стратегически инфраструктурни планове в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, отдадени на развиването и европейската вероятност на страните.

В конференцията вземат участие водачи от всички страни от района – министър председателите на България Бойко Борисов, на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Основна цел на Инвестиционния конгрес е да събере водачите от района с евентуални вложители от целия свят и да бъдат разисквани опциите за привличане на повече поддръжка от частния, финансовия и обществения бранш за реализацията на стратегически инфраструктурни планове в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, отдадени на развиването и европейската вероятност на страните. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР