Надявам се през юли и август да започнат да се

...
Надявам се през юли и август да започнат да се
Коментари Харесай

Ангелкова: Очакваме повече туристи не само по морето, а и във вътрешността на страната

Надявам се през юли и август да стартират да се възстановят пътуванията и да има повече туристи освен по Черноморието, само че и навътре в страната. Очакваме решението на Европейската комисия за пътуванията на туристите от трети страни, тъй като за нас са значими пазари като Русия, Турция, Украйна, Молдова, Беларус, Израел. Направили сме оферти в тази посока, съобщи във Велинград министърът на туризма Николина Ангелкова. В СПА столицата тя се срещна с представители на туристическия бранш и локалната власт.
Министърът подчертава върху акцията за промотиране на България като балнео- и СПА дестинация взаимно с БУБСПА и немските здравни каси. В резултат на партньорството през септември 2019 година България бе включена в листата от страни, в които обезпечени жители на Федералната република могат да употребяват по линия на касите артикули от медикъл туризма. Преди две седмици бе извършен диалог с ръководители на немските здравни каси в тази посока. Имаме големи шансове да запълним тази ниша и да насочим интереса към България през месеците септември и октомври. Ще разчитаме на дейната ви позиция, с цел да популяризираме балнеопотенциала си, изключително в условия на рецесия с ковид. Тази, а и идващите години грижата и сигурността за здравето ще са измежду главните претекстове на хората да изберат дестинацията си за отмора. Затова тъкмо в този момент балнео-, СПА и здравният туризмът ще са мотор за поощряване интереса и доверието на туристите към пътуванията. Предлагаме първокласен артикул, атрактивни цени и безвредни условия за престояване, сподели министърът.
Вече стартираха рекламните акции на България към съществени целеви пазари – балканските страни, Израел, Скандинавския район, Германия, Вишеградската четворка. Средствата са мощно лимитирани, изключително спрямо бюджетите на други страни. Предприели сме таргетиран метод, с цел да имаме по-сериозно преимущество. България се популяризира и по водещи международни канали като BBC, CNN, Euronews, National Geographic. Кампанията за вътрешния пазар също е в ход.
Министър Ангелкова се спря в детайли на подхванатите ограничения за по-бързо превъзмогване на рецесията в един от най-пострадалите браншове – туризма. Бяха оповестени инструкции на министерството за активността на хотелите, заведенията, СПА и балнеообектите. Бяхме от първите, които направиха това. България бе една от първите страни, отворили още на 1 юни границите си за туристи от 29 страни, към този момент одобряваме посетители от 35 страни.
Много е значимо да се съблюдават напътствията на Министерството на здравеопазването и РЗИ за повишените здравни и санитарни правила, с цел да предлагаме първокласен и безвреден артикул, подчертава още тя. От спазването на тези ограничения и дисциплината на всеки зависи по какъв начин по-бързо да се ограничи до най-малко разпространяването на вируса. Важно е всеки да бъде виновен пред себе си. Имаме поддръжката на държавното управление и Националния действен щаб. Тези ограничения към този момент демонстрираха позитивен резултат и неслучайно България втора след Турция получи интернационалния Save Travel Stamp като безвредна дестинация. Важно е и това се употребява за промотиране на дестинацията, уточни тя.
Министърът напомни поредната политика на институцията за понижаване на административната тежест и за облекчение работата на сектора през рецесията. Приехме измененията в наредбата за категоризация и прекатегоризация на туристическите обекти. С последните промени в Закона за туризма там се регламентира клас В с омекотен регистрационен режим. Отпаднаха редица условия, утежнявали бизнеса. Документът дава отговор на системата Hotels Stars и промените резервират качеството на предлаганата услуга. Удостоверенията за категоризация, които изтичат, се удължават до края на годината, с цел да се облекчи секторът, съобщи министър Ангелкова.
Тези дейности са в синхрон с икономическите ограничения, които държавното управление предприе за превъзмогване на пандемията, уточни министър Ангелкова в отговор на въпроси за тази поддръжка. Данък добавена стойност за заведения за хранене е към този момент 9% като краткотрайна мярка за опазване на ликвидността и заетостта. Мярката 60:40 също е в помощ на бизнесмените и за нашия бранш тя ще е 80:20. Ще подкрепи в допълнение тези, които са показали храброст да работят в сериозната обстановка.
От програмата и фонда за безработица се насочват 50 млн. лева единствено за бранш туризъм и те ще са съвместими с мярката 80:20. Тя стартира да работи от 1 юли до края на септември с наклонност да бъде удължена до края на годината. Освен това са планувани грантови схеми от ОПИК за поощряване на междинни предприятия в туризма с от 30 хиляди до 100 хиляди лева и по тях се кандидатства единствено с една декларация. Там, където има компликации, сме коментирали с Асоциацията на банките и ББР да се търсят облекчения на условията за ликвидност. Финализират се и изискванията по отчетността за разпределяне на ваучери за отмора за хората от първа линия като характерна мярка, акцентира министър Ангелкова.
Успяхме да се преборим да има средства за туризъм и превоз в идващия програмен интервал, сподели още министър Ангелкова. Разработваме тактиката, по която 13-те милиарда евро, планувани за България, да се оползотворят рационално и предприятията да бъдат включени като директни бенефициенти. До момента това нямаше по какъв начин да се случи. До октомври би трябвало да представим нашите претенции в тази посока, анонсира министърът и изрази убеденост, че с европейската взаимност ще се възвърне по-бързо секторът.
Кметът на Велинград доктор Костадин Коев благодари за партньорството с Министерството на туризма. За нас е значимо в дълготраен вид да се върнем към предкризисните равнища и в това отношение екипът на министър Ангелкова интензивно ни поддържа.
Златко Златанов от „ Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи “ също благодари за интензивността на министър Ангелкова по отношение на решенията на държавното управление да се помогне на туристическия бизнес и посредством данъчни промени. Той изрази вяра за възобновяване на бранша и не предвижда банкрути.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР