Надявам се кампанията да не е толкова успешна в кавички,

...
Надявам се кампанията да не е толкова успешна в кавички,
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Дано кампанията за въвеждане на еврото не е толкова ``успешна``, колкото за ваксините |

" Надявам се акцията да не е толкоз сполучлива в кавички, както акцията за имунизациите сега с COVID-19, тъй като тогава фактически може да се получи проблем. " Така финансистът Любомир Дацов разяснява идното въвеждане на еврото в България пред bTV.

Снощи.

Планът се приема задоволително рано, с цел да окаже точния период и механизма, по който ще се премине към еврото - разяснява някогашният зам.-министър на финансите. Ползваме опита на Балтийските страни, където късият период не разреши валутни спекулации. В нашия случай категорично се акцентира, че ще преминем от лев към евро по закрепения курс сега, когато такива неща са по-малко вероятни.

Предстоят поредност от промени, свързани с това стопанската система ни да бъде по-конкурентоспособна. В този ред на мисли, законодателните промени са най-малката грижа, предизвести Дацов - в този момент член на Фискалния съвет на България.

Никой не знае точната дата на въвеждането на еврото в България. Тя  " ще стане ясна на един съвет в Брюксел, по-късно ЕЦБ ще извърши нещата. Ако някой твърди, че знае точната дата, това няма по какъв начин да бъде правилно ", уточни Дацов.

Стъпка първа, втора, трета на процедура

За практическото прекосяване от едната към другата валута той обясни:

" Ще има месец, в който и двете валути ще важат. След това ще се премине напълно към евро. Монетите и банкнотите ще бъдат подготвени, авансово напечатани. Ние няма да знаем, ще научим допускам в петък вечерта, че от понеделник се вкарва еврото. Такава е практиката във всички страни, с цел да бъдат избегнати избрани спекулации.

Всичко ще бъде готово. Ще бъде подготвен механизмът за подмяна. Ако предварителната работа бъде осъществена добре, доста от нещата са въпрос просто на часове - казвате, че от през днешния ден се случва еди какво си. Мисля, че няма никакъв проблем.

При добра подготвеност на централната банка едномесечният период не дава опция за спекулации, внушения и така нататък Тоест информационната тактика би трябвало също да бъде подготвена, да има задоволително ясна разяснителна акция, хората да са подготвени да знаят какво би трябвало да създадат.

За да не си задаваме въпроса ще има ли ценови скок, управляващите би трябвало да обяснят много по-добре. Надявам се акцията да не е толкоз сполучлива в кавички, както акцията за имунизациите сега с COVID-19, тъй като тогава фактически може да се получи проблем ".

Заплатите

Това, което ще се промени, ще е невидимо за хората. Те просто няма да го усетят - успокои специалистът и обясни:

" Превалутирането на заплатите от лв. в евро може да даде отклоняване в третия или четвъртия знак, както ще бъде и със самите цени. Разбирате, че приказваме за под 1%, т.е. просто при закръгляването. Тоест нищо няма да се промени де факто - България има закрепен валутен курс към този момент толкоз време! " - разяснява специалистът и подсети, че " сме извървели един дълъг път на въвеждането на еврото ".

Догонване на Европа

Попитан дали процесът по въвеждане на еврото ще ни подтиква да " догонваме " Европа, Дацов отвърна, че еврото допуска по-бързо икономическо развиване, само че това не е абсолютно.

При равни други условия еврото основава опция за по-добра интеграция, за възстановяване изискванията на търговия, за конкуренция. Когато произвеждаш повече, когато имаш по-добри условия за търговия, започваш да живееш и по-добре. Повишаването на заплатите е натурален ход, на цените - също, сподели Дацов, само че с уточнението, че по-бързото икономическо развиване зависи доста от това какво вършат националните управляващи.

" Част от провокациите в страната ни са не въвеждането на еврото, а стопанската система и пазарът да работят обикновено. Виждаме доста монополи " - предизвести финансистът.

Например по въпроса за вложенията е добре да се подсети, че те не зависят от валутата. За решението дали един евентуален вложител да избере България, или не натежават доста повече други фактори:

" Ако си враждебно надъхан към вложителите и не създаваш условия те да работят, естествено, че няма да дойдат, без значение от валутата. Може и долари да въведем, както се споделя в границите на неприятната смешка, отново нещата няма да бъдат изменени, в случай че управляващите, държавното управление, пък и самите хора не знаят какво вършат, тъй като част от проблемите стоят освен в ръководещите.

Така или другояче, вложенията са разследване на доста политики. Най-важното е насърчаване на дух на предприемачество, на основаване на закони. Непрекъснато в България се тресат разнообразни кавги, като се почне от корупция и се стигне до недоверието в правосъдната власт. Кой вложител идва в страна, където не е обезпечена собствеността? Това е огромният проблем ".

Съвет

Финансистът предложи и метод да се понижи равнището на стрес от прекосяването от лев към евро:

" Властите могат да създадат нещо, въпреки че по принцип Европейската централна банка е срещу такива промени. Не един месец, а да вземем за пример една година преди този момент във валутния закон могат да бъдат изменени два текста и в магазините при покупка да бъдат въведени две цени - еврова и левова. Достатъчно рано преди периода на въвеждане в действителност на еврото.

Другото нещо е да разрешат налозите да бъдат плащани в евро също.

Това ще бъде натурален развой без психологическия напън от това, че идва еврото и ще по-късно, сега, в който то се вкара, всичко ще отпадне. Именно по тази причина е този едномесечен период, при който ще има подмяна на банкнотите и, по едно и също време с това, цените ще бъдат двойни (т.е. в евро и в лева), с цел да има акомодация ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР