Надявам се г-н Христо Иванов от Демократична България, Продължаваме Промяната

...
Надявам се г-н Христо Иванов от Демократична България, Продължаваме Промяната
Коментари Харесай

Иван Гешев покани ДБ и ПП на експертен разговор за правна реформа

Надявам се господин Христо Иванов от " Демократична България ", " Продължаваме Промяната " да дойдат на експертен диалог в името на жителите, тъй като следва национална злополука в областта на битката с престъпността и неявяването на един подобен диалог с българската прокуратура значи или боязън, или липса на каквито и да е действителни правни, юридически причини. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание основният прокурор Иван Гешев след среща с представителите на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Срещата беше в зала " Запад " на Народното събрание. Разговорите са по самодейност на ГЕРБ-СДС в отговор на писмото, което обвинител номер едно изпрати до всички депутати от 48-ия парламент.

По думите на Гешев няма по какъв начин да се реализиран резултатите, които българските жители чакат, без обособените управляващи да си приказват. Гешев разяснява, че има взрив на всички типове престъпност. " Повярвайте ми, връщаме се към 90-те години. Аз не се тормозя да приказвам пред вас, медиите. Нека да дойдат да ги кажат, вие чули ли сте какво значи правосъдна промяна, аз не знам. Аз знам за себе си какво значи правна промяна и какво действително би трябвало да се промени ", разяснява Гешев.

Той даде образец с промяна във висшето обучение без представители на висшето обучение и висшите образователни заведения.

" Все едно със селскостопански апарат, мотика, се опитваш да ремонтираш нуклеарен реактор. Резултатът може да е единствено гърмеж, а не ремонт, и могат да пострадат всички български жители, това отчасти се случва със закриването на профилираната прокуратура и продължава да има заплаха за още по-тежки последици. За страдание се връщаме в зората на демокрацията ", разяснява Гешев. По време на срещата той разясни, че 70 % от специфичните разследващи средства са спрени със закриването на спецсъда, в това число и по интернационалните интервенции.

" Призоваваме за разговор и взаимоотношение. Ние не можем да решим напълно проблемите, в случай че не си взаимодействаме с Народно заседание, с държавно управление, със съответни министерства. Не работим ли дружно, както не работихме година и половина, се случва това, което виждаме, че можеш да се разхождаш по тротоара и да те отнесе някой дрогиран и пийнал водач и какво - до идващия път ", разяснява Гешев въпроса за ограниченията, които прокуратурата предлага за противопоставяне на корупцията.

Относно сигналите, импортирани от представители на ГЕРБ-СДС за медиаторите при доставките на газ, Иван Гешев осведоми, че сега текат следствия в Националната следствена работа. В случай че се съберат задоволително доказателства за виновността на съответно лице, аз нямам подозрение, че българската прокуратура ще си свърши работата и ще повдигне съответните обвинявания, добави той.

По време на срещата с депутатите Гешев разяснява и тематиката за нуждата от ограничение на пълномощията на основния прокурор. Той съобщи, че е нужна конституционна промяна. Почти невероятно е посредством закон да постигнеш резултата, който желаят европейските ни сътрудници. Това би трябвало да мине през конституционна промяна, деликатно премислена, изясни Гешев. Той уточни, че има предпочитание да се реши този проблем, тъй като по думите му се употребявал за политически цели.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР