"Надявам се да се появят кандидати за длъжността главен прокурор,

...
"Надявам се да се появят кандидати за длъжността главен прокурор,
Коментари Харесай

Съдия очаква и слаби кандидатури за гл. прокурор

"Надявам се да се появят претенденти за длъжността основен прокурор, които да са експерти. Но в случай че се появят слаби кандидатури за поста, може и да не се стигне до избор на 14 ноември на правоприемник на Сотир Цацаров “, съобщи пред БНР представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев във връзка идната акция за избор на прокурор номер едно. Според

Процедурата ще стартира на 15 юли, посочи той. До 29 юли ще са ясни претендентите. "Законът фиксира кой има право да прави номинации за основен прокурор - това са министърът на правораздаването и минимум трима членове от прокурорската гилдия ", изясни Магдалинчев и изрази очакване да има най-малко две кандидатури и да има същинско съревнование сред тях.

Магдалинчев напомни, че след 10 ноември 1989 година в никакъв случай основният прокурор не е бил фигура от прокуратурата и разяснява, че е добре да бъде човек, който познава системата от вътрешната страна.

По думите на представляващия Висш съдебен съвет гаранцията за това, че определеният е най-хубавият и най-независимият, че ще работи за реформиране на прокуратурата, се дава освен по номинацията на тази персона, само че и по отношението, което обществото ще има към нея: "В закона е написано, че има опция неправителственият бранш, висши образователни заведения, обособени персони, които да вземат отношение към кандидатурата на избрани лице, което е номинирано за основен прокурор. Комисиите по професионална нравственос към прокурорската гилдия и комисията за атестиране и състезанията ревизират всички тези неща и излизат с отчети преде да стартира изборът. Тези отчети се разискват и се внасят за разискване от колегията пред да стартира самият избор. Октомври месец те би трябвало да бъдат оповестени и по тази причина изборът ще бъде чак на 14 ноември ".

Боян Магдалинчев разяснява като странни думите на заместител основния прокурор Иван Гешев, че в този момент ще стартира пазаруване на магистрати: "Не ми и минава през ум такова нещо. Това са огромни избори в системата ".

Във връзка със спекулации, че се търси мотив да бъде преустановен предварително мандатът на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Магдалинчев съобщи: "Не се търси " и напомни, че постоянният мандат на Панов завършва през януари 2022-ра година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР