Надявам се да се изясни кои са били руските шпиони

...
Надявам се да се изясни кои са били руските шпиони
Коментари Харесай

Първанов: Моите отношения с Москва са били винаги ползотворни

Надявам се да се обясни кои са били съветските шпиони у нас и какво са шпионирали , нашите сътрудници и българското общество би трябвало да знаят. Това разяснява Георги Първанов , президент на България от 2002 година до 2012 година на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция във връзка експулсирането на дипломати и чиновници на съветското посолство у нас. 

Георги Първанов означи още, че не трябва да се позволяват антируски настроения в България, както и антибългарски в Русия. „ Моите връзки с Москва са били постоянно ползотворни “ , напомни той.

„ Има огромен риск да стартираме да се замерваме с информация кой от какви столици и фондации получава финансов запас “, сподели Георги Първанов в коментар за изказванията, че публични представители и политици са били финансирани от Русия, с цел да приказват в нейна изгода.

Народният представител и зам.-председател на партия АБВ Владимир Маринов , означи, че е входирал искане до ръководителя на Народното събрание да му бъде възложен достъп до отчетите и документите по случая с изгонването на дипломатите и чиновниците на съветските дипломатически задачи. Въпросът е на какво се обосновават дейностите на премиера – на отчет от службите или на неговите визии, уточни той. 

Имаме подозрения, че такива документи липсват. Ако е имало фактически шпионаж, то той евентуално е осъществен благодарение на български жители. Ако това е по този начин и има отчети, за какво не са предоставени данни на прокуратурата? Всеки, взел участие в такива мероприятия, би трябвало да понесе своята отговорност “, съобщи депутатът. 

Владимир Маринов разяснява и нуждата от приемането от Народното събрание на закони, свързани с приемането и усвояването на средства по Плана за възобновяване и развиване. По думите му единственият закон, който касае първото заплащане, е обвързван единствено с смяна, а останалите са тематики, по които би трябвало да има публичен спор. 

Президентът Георги Първанов се спря и на тематиката за връзките на България с Република Северна Македония . Според него битката за историята продължава, само че няма нищо по-естествено да сме двата най-близки народа в Европейския съюз (ЕС). „ Имаме потребност от разбор за това, което не се случи, с цел да развържем възела на македонския въпрос. Няколко години се опитваме с инструмента на ветото, само че се видя, че възелът не може да се развърже “, означи той. По думите му френското предложение по какъв начин да стартират договарянията за присъединение на Скопие към Европейски Съюз дава тенденция за излизане на тази рецесия. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР