Надявам се, че у нас ще се увеличава броят на

...
Надявам се, че у нас ще се увеличава броят на
Коментари Харесай

Петър Курумбашев: Надявам се, че ще има все повече добре финансирани научноизследователски центрове в България

„ Надявам се, че у нас ще се усилва броят на научноизследователските центрове, които имат достъп до положително финансиране. За страдание, все още статистиката демонстрира, че когато се усилват европейските средства за научни проучвания, те отиват най-вече в страни от Западна Европа. Според данни на Европейското патентно ведомство 80% от патентованите артикули в областта на нововъведенията са регистрирани едвам в 5 западноевропейски страни. “

Това сподели Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, пред НДК, където през днешния ден бяха демонстрирани четири водородни автомобила – два от тях, създадени в Азия, и два – дело на студенти от Техническия университет в София и Русенския университет. На събитието беше показана и атомна зарядна станция, а учебен център " Технократи " срещнаха деца и възрастни с бъдещето, което носят възобновимите енергийни източници, посредством на практика опити.

Демонстрациите бяха част от програмата на Дните на водородните технологии в София във връзка 10-годишнината на Съвместното дружество „ Горивни кафези и водород “ (публично-частно партньорство сред Европейската комисия, европейската индустрия и европейската научноизследователска общност).

Събитието в България е проведено от Петър Курумбашев, член на Европейския парламент, Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, Министерство на образованието и науката, Българската академия на науките, учебен център „ Технократи “ и Столична община и е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

На 28 май (понеделник) в НДК ще се организира и Hydrogen Summit – среща на високо равнище по въпросите на водорода.

По думите на Курумбашев смисълът на сходни събития е в това от ден на ден български учени да имат достъп до структури като Съвместното дружество „ Горивни кафези и водород “ на Европейската комисия и да бъдем доста по-активни в кандидатстването за финансиране на научни проучвания и планове.

„ В Европа към този момент се движат 50 водородни рейса. Горивните кафези могат да бъдат захранвани с водород, който се създава от 100% възобновими източници, като да вземем за пример вятърна или слънчева сила. Тези технологии имат големи благоприятни условия за по-чист превоз, способстват за понижаване на излъчванията на парникови газове, разрешават да се увеличи делът на възобновимите енергийни източници и заради успеваемостта си доста понижават общото ползване на сила. Водородът към този момент се употребява и за задвижване на влакове “, описа Петър Курумбашев, който е докладчик в сянка по отчета за „ Ускоряване на нововъведенията в чиста сила “ и по Директивата за насърчаването на чисти и енергийноефективни пътни транспортни средства.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР