Надявам се, че това ще е последното издание на Програмата

...
Надявам се, че това ще е последното издание на Програмата
Коментари Харесай

Експерт: Безплатното саниране е един голям подарък и това го няма никъде по света

„ Надявам се, че това ще е последното издание на Програмата за енергийна успеваемост, която ще бъде със 100% безплатно финансиране. Хората би трябвало да знаят, че тя е един огромен подарък и това го няма на никое място по света. В последна сметка става въпрос за възстановяване на енергийните характерности и комфорта на обитаване на частен парцел “

Това съобщи шефът на Фондация „ Хабитат България “ Минчо Бенов в ефира на „ Bulgaria ON AIR “. Според него у хората към този момент има висока степен на осведоменост във връзка с енергийната успеваемост .

Той цитира и разбор на Световната банка, съгласно който 93% от многофамилните жилищни здания у нас се нуждаят от саниране . Според Бенов политиката на Европейския съюз е ориентирана към възобновяване на целия сграден фонд, като по този метод се реализира въглеродна индиферентност до 2050 година.

„ Хората от ден на ден се интересуват от безплатното саниране и това става от позиция на по-високите цени на електрическата енергия и триумфа на миналата стратегия. Доказателство за нарасналата осведоменост е засиленият интерес и по-големият брой здания, които вземат участие в процеса “ , съобщи Бенов.

Експертът изясни разликата сред енергийната беднотия и енергийна успеваемост. По думите му за първата категория няма призната национална формулировка.

„ Фокусът в създаването на дефиницията е тя да се употребява в процеса на възстановяване на енергийните характерности на постройките, защото във всяка една постройка има семейства, които не могат да си разрешат присъединяване “ , сподели той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР