Надявам се, че министърът на образованието Красимир Вълчев и ГЕРБ

...
Надявам се, че министърът на образованието Красимир Вълчев и ГЕРБ
Коментари Харесай

Цветанов разтревожен от пропуски в новите учебници по история

Надявам се, че министърът на образованието Красимир Вълчев и ГЕРБ няма да позволен скандалния опит за замяна на истината за комунистическия режим в новите учебници. Това съобщи някогашният зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в страницата си във Facebook, споделяйки обява на desebg.com.

В материала се твърди, че в новите учебници по история на всички издателства има фрапиращи пропуски. Така да вземем за пример създателите на споделената от Цветанов обява показват, че липсва ясно изложение на ролята и активността на Държавна сигурност като наказателен уред в тоталитарната страна за интервала 1944-1989 година Вместо това в част от новите учебници пишело, че по времето на Тодор Живков репресиите върху обществото намалели. Като други пропуски са посочени неналичието на трите банкрута на ръководството на Българска комунистическа партия при Тодор Живков - 1960, 1976-1977 и 1987 година, неспоменаването на задълженията на Българска комунистическа партия и броя на жертвите след 9 септември 1944 година

Авторите на материала считат, че в новите учебници животът по време на тоталитарния режим е показан изопачено, спестени са атеизмът и репресиите против църквата, а възродителният развой е показан манипулативно. Те осъждат и обстоятелството, че в нито един от учебниците не е посочено точното битие на концлагера " Белене ", нито се загатва, че това е най-големият лагер за политически съперници на Българска комунистическа партия.

През април тази година новите учебници са минали без забележки през комисия, проведена от МОН, само че в която няма представител на професионалната академична общественост, който да е осведомен в детайли с новата образователна стратегия.

Така е регистрирано, че издателствата официално са спазили новата образователна стратегия, само че тенденциозното и подвеждащото тук-там наличие по никакъв метод не е маркирано, показва се в обявата. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР