Надявам се, че дискусията за следващия бюджетен период ще започне

...
Надявам се, че дискусията за следващия бюджетен период ще започне
Коментари Харесай

Дискусията за следващия бюджетен период ще започне с българското председателство

Надявам се, че полемиката за идващия бюджетен интервал ще стартира с българското председателство и това е голяма задача пред нас – по какъв начин да бъдат сложени и отстоявани целите. Това съобщи през днешния ден вицепрезидентът Илияна Йотова при присъединяване си в Международната конференция „ Бъдещето на Европа и българската вероятност “, на която участва и проф. Марио Монти, някогашен еврокомисар и министър-председател на Италия.

Не инцидентно един от целите е политиката на доближаване, сподели вицепрезидентът. Вместо това, обаче, в речите на политиците участват внушенията за края на кохезионната политика и прекъсването на евро фондовете, означи още Илияна Йотова. Според нея европейските институции би трябвало ясно да кажат по какъв начин ще се размени политиката на финансиране посредством евро фондове от финансови принадлежности и планове по така наречен План „ Юнкер “, които генерират облага.

Вицепрезидентът дефинира полемиката за Многогодишната финансова рамка като закъсняла. От това по какъв начин ще бъде структуриран идващият програмен интервал и цели ще стане изрично ясно дали Европа ще продължи да работи по политиката на доближаване или ще се задълбочи разделянето на небогати и богати и развиване на разнообразни скорости, счита Илияна Йотова.

Вицепрезидентът разяснява аргументите за днешната обстановка на Съюза. Като съществени такива тя уточни „ бюрокрацията, която сполучливо измести визионерството и закъснелите реакции на рецесиите, които ни раздрусаха в последните години “.

По тематиката за бежанската рецесия Илияна Йотова изясни, че към този момент трета година липсва обща политика за убежищата и вдишване на отговорността от всички страни. „ Регистрацията и идентификацията на бежанците би трябвало да се прави още в третите страни, с цел да се предотврати всеобщото идване на хора, които не подлежат на статут на емигрант по силата на Женевската спогодба “, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова се разгласи в поддръжка на предложенията на президента Макрон, направени преди седмица – за общи полицейски гранични формирования.

Състоянието на сигурността в Европейски Съюз също бе измежду тематиките в изявлението на вицепрезидента. „ Имаме потребност от нов вид политика и нейното образуване в областта на сигурността. Впрочем заслужава размисъл и френското предложение за основен прокурор за битка с тероризма. Темата е тясно обвързвана с едно друго събитие, непознато до в този момент по своя мащаб – радикализацията “.

Илияна Йотова обърна внимание на обстоятелството, че общественото изключване, маргинализацията, борбата с мизерията допускат нова политика в региона на образованието на европейско ниво. „ Защото това към този момент е въпрос за сигурността на жителите “, добави вицепрезидентът.

В региона на защитата Илияна Йотова увери, че оповестеният Фонд за защита и вложения би трябвало да бъде построен при бистрота и съответни правила за присъединяване. „ В противоположен случай има заплаха да се сътвори нов Шенген, този път в областта на защита, като не се слагат всички страни на равна основа, а още веднъж се разделят на географски или различен принцип. “
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР