Надя Тончева оглавява световната ранглиста по шах сред момичетата до

...
Надя Тончева оглавява световната ранглиста по шах сред момичетата до
Коментари Харесай

Надя Тончева за пътя до №1 в световната раглиста по шах и за бъдещите си амбиции

Надя Тончева оглавява международната класация по шах измежду девойките до 15г. Срещнахме се с нея, с цел да ни опише за пътя до тук и за бъдещите си упоритости.

Как се възпламени по играта на шахмат?
Бях на 6, когато татко ми ме научи на разпоредбите. Играта ми стана забавна и започнах всеки ден да го запитвам желае ли да играем. Този мой интерес стана причина родителите ми да потърсят къде да стартира да упражнявам шах.

От какъв брой време се състезаваш?
От 8 години.

Имаш ли обичана тактика, с която започваш играта, или това е твоята дребна загадка?
Нямам съответна обичана тактика, само че има разновидности, които ми харесват повече от други и се веселя, когато съперниците ми ги играят.

Колко постоянно тренираш през седмицата? Как успяваш да балансираш сред учебното заведение и спорта?
Тренирам всеки ден сама по няколко часа и имам 3 тренировки седмично с треньора ми, гросмайстор Владимир Димитров. Опитвам се да се придържам към някакъв режим, с цел да има време за всичко и да не изоставам с образователния материал.

Какви са изгодите от играта на шах, съгласно теб? Допринася ли в някакви други сфери като по-силна памет, умения за разрешаване на проблеми и други?
Да, мисля, че шахът способства за по-добри умения при решаването на проблеми и при вземането на решения. Също по този начин, както доста други спортове, съгласно мен, той оказва помощ за създаване на по-здрава душeвност.
През годините си пътувала много и си се срещнала с доста хора от разнообразни култури. Можеш ли да споделиш забавно прекарване от интернационално съревнование?
Обичам да отивам на шампионати на разнообразни места и да се срещам с нови хора. Ходила съм в градове, които доста са ми харесали, да вземем за пример Монако, Прага, Москва, Дубай и други. Нямам самообладание да свърши пандемията и да мога да се върна на някое от тези места.

Кои партии предпочиташ – блиц или по-продължителните?
Харесвам и двата вида, зависи от настроението ми като цяло. Блиц партиите са повече за наслаждение, до момента в който продължителните са по-сериозни и изискват много повече централизация и сила.

Какъв е твоят ЕЛО коефициент сега и каква е мечтаната стойност, която преследваш?
В момента ЕЛО-то ми е 2321, което е най-високо измежду всички девойки до 15 година в света. Няма съответна стойност, която да преследвам, по-скоро задачата ми е да бъда в първите 100 дами в света, което допуска ЕЛО към 2360.
 Кои гросмайстори определяш като твои най-големи противници и мечтаеш ли към този момент за партия с имена в шаха като Александра Горячкина и Дзю Уъндзюн?
Аз виждам да не дефинирам никого като мой противник, а да взимам всички еднообразно насериозно и да играя партия за партия. Разбира се, би ми било прелестно и забавно да играя със международна шампионка за дами, въпреки че съвсем сигурно ще ме победи.

Има ли гросмайстори от България, които са твои идоли?
Не мога да ги нарека идоли, само че съм много впечатлена от някои партии на Веселин Топалов и на Антоанета Стефанова, които съм гледала.

Кое е идващото предизвикателство пред теб и кой е идващият ти шампионат?
Не знам кой е идващият ми шампионат, тъй като сега съвсем няма такива, само че доста желая да е по-скоро.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР