Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия, към

...
Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия, към
Коментари Харесай

БСП няма пари да върне надвзетата партийна субсидия

Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от идната дотация, все още не разполагаме с тях, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Вчера Министерството на финансите изпрати писмо до партиите с дължимите суми, откакто Народното събрание реши, че партиите би трябвало да върнат надвзетите дотации от 2016 година насам. Според писмото Българска социалистическа партия дължат съвсем 4.3 млн. лева ГЕРБ дължаха над 5,6 млн. лева, само че бяха върнати още през вчерашния ден по предписание на Бойко Борисов.

" Имаме, както знаете информацията, към декември предходната година - 6 млн. лева, само че ние за разлика от ГЕРБ не си държим парите на влогове за лихви ", сподели Нинова. Тя изясни, че от тези близо 6 млн. лева от началото на тази година Българска социалистическа партия е похарчила за европейската акция - 2 млн, за старта на партийната телевизия БСТВ - към 1, 5 млн. лева, също толкоз за средства за прехрана на структурите,

Нямаме проблем да върнем надвзетата дотация, не сме похарчили всичко за евровота, сподели водачът на НФСБ Валери Симеонов.

Вчера на съвета на ръководещата коалиция ГЕРБ и " Обединени патриоти " беше решено, че ще се дебатира до ваканцията на Народното събрание през август, какъв да бъде размера на партийните дотации. Съветът се събра, откакто в петък за малко не бе дефинитивно признато, дотацията от 11 лева на глас получен на парламентарни избори да бъде понижена до 1 лева Това беше препоръчано от премиера Бойко Борисов, който през вчерашния ден сподели, че не се отхвърля от концепцията си дотацията да стане 1 лева " Всички сме на една обща позиция - че дотациите би трябвало да бъдат понижени ", сподели преди него водачът на НФСВ Валери Симеонов след съвета.

Според Валери Симеоново това бързане и непрекъснатото медийно говорене усложнява намирането на решение по въпроса за дотациите, когато става въпрос за позиции на разнообразни партии. Ще ви осведомяваме, сподели Симеонов на въпрос, по кое време стартират консултациите. " За мен решението може да се вземе и за една седмица. Ще се постарая да намерим относително бързо решение. Въпросът не е чак толкоз комплициран ", сподели още водачът на НФСБ

Българска социалистическа партия ще отиде на консултациите, който ще бъдат направени за размета на дотациите на партиите. " Това беше наша самодейност още преди десетина дни. Смятаме, че това е рационалното. Да седнем и с причини и без страсти да обсъдим в две направления. Да не позволяваме частни ползи да си купуват партии, да диктуват политиката на България, само че да понижим дотацията, тъй че обществото да се успокои, че партиите не харчат непотребни пари. С тези два правилото отиваме на диалози ", сподели Нинова. Тя добави, че консултациите е трябвало да бъдат, само че сутринта на председателския съвет на Народното събрание се е схванало, че няма да са през днешния ден.

Нинова сподели още, че Българска социалистическа партия отново ще предложи намаляването на Данък добавена стойност при разглеждането на идващия държавен бюджет през октомври.

До преизчисляване на дотациите се стигна, откакто " Шоуто на Слави " показа информация от Министерството на финансите, съгласно която през 2018 година политическите обединения са получавали не по 11 лв., а по 13.23 лв. на получен на изборите глас. Тълкуванието на Слави Трифонов е, че сумите за дотацията се образуват на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а освен на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови недостатъци, а Българска социалистическа партия съобщи, че ще желае оставката му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР