Надуваем макет на танк, използван при подготовката на фалшивия десант

...
Надуваем макет на танк, използван при подготовката на фалшивия десант
Коментари Харесай

Обявен е търг за документ на супершпионина Гарбо


Надуваем макет на танк, употребен при подготовката на подправения десант към Па дьо Кале

Документ, благодарение на който английските спецслужби съумели да заблудят немското командване по отношение на интервенция " Овърлорд " ще бъде продаден тази седмица на търг от британската аукционна къща " Джефрис " (Jefferys), оповестява БГНЕС.

Документът с текст от две страници, изпратен в Берлин от двоен сътрудник в Лондон три дни след началото на интервенцията в Северна Франция на 6 юни 1944 година, бил част от огромна акция за дезинформация на нацистите. Целта била Хитлер да повярва, че настъплението ще бъде и по други посоки, а основният и най-силен удар – в региона на Па дьо Кале – на 300 км от Норманидя.

Това се загатва в документа, писан от испанеца Хуан Пужол Гарсия – двоен сътрудник по време на войната, прочут с английския си агентурен псевдоним Гарбо и немския Аларик.

Нацистите му имали огромно доверие и даже го наградили с Железен кръст. В неговото известие се загатват немски шпиони, работили под британски имена – Джони, Дик и Дорик.

Представител на " Джефрис " акцентира, че изпратеното по телекс известие, предлагано на търг, е било взето, откакто към този момент не е имало гриф за секретност. Началната цена на документа е 220 паунда (304 долара).

Според специалисти, в случай че в интервала сред третия и седмия ден на интервенцията Хитлер беше нанесъл мощен танков удар по крайбрежието, където дебаркират съюзническите войски, то те са щели да бъдат изцяло унищожени.

Такъв вид на събитията бил очакван от щабовете на съюзническите войски. За тях било ясно, че приготовленията за огромния десант няма по какъв начин да минат неусетно.

За да се спасят от погром, те употребявали мощна дезинформационна акция, с цел да убедят нацистите, че настъплението ще върви в няколко посоки. Голяма заслуга за това имал двойният сътрудник Хуан Пужол Гарсия – Гарбо. Той получава псевдонима си поради изключителната лекост, с която убеждавал немското разузнаване – Абвера в теориите си. Според британските секрети служби това би се отдало единствено на огромен артист. Оттам и заемката от името на известната тогава звезда Грета Гарбо .

Гарбо построил огромна мрежа от фиктивни шпиони. Твърдял, че ги е вербувал първо от Лисабон, а по-късно и в Лондон. Тези мъртви души " уведомили " немците посредством Гарбо, а той ловко докладвал комбинация от полуистини и откровени неистини. Отличната съгласуваност с MI5 разрешило на някогашния птицевъд да се трансформира в супершпионин. Дори когато информацията за идни ходове на съюзните била същинска, тя дошла при немците със забавяне. Това не разрешавало на силите на Райха да се възползват от нея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР