Надпреварата за привличане на завода на “Фолксваген в България навлезе

...
Надпреварата за привличане на завода на “Фолксваген в България навлезе
Коментари Харесай

Защо се обсъжда държавна субсидия за завода на "Фолксваген"

Надпреварата за привличане на завода на “Фолксваген ” в България навлезе във етапа на открити обещания за дотации. Макар на този стадий оскъдната информация да сочи преимущество за Турция, София не се отхвърля. Лично министър председателят Бойко Борисов, който пропусна съвсем всички значими тематики от последния месец, се включи в убеждаването. В изказване пред “Ханделсблат ” той сподели: “Българското държавно управление предложи на “Фолксваген ” оптимално допустимата държавна поддръжка в прецизно сходство с европейското законодателство за районна помощ ”.

 

Според картата на районната помощ за 2014-2020 година  

 

оптималният интензитет на държавната помощ* за огромни компании е 50% за пет района от страната и 25% за шестия – Югозападния район (София).** Тези тавани се отнасят за вложения до 50 млн. евро. За по-големи планове, които имат по-силен резултат върху конкуренцията, оптималният размер се редуцира по формула. За инвестиция с мащабите на тази на VW, съгласно нашите калкулации таванът би бил към 9% от допустимите разноски за София и 18% за Пловдив. Това дава известно преимущество на Пловдив пред София. Но теренът, препоръчан на “Фолксваген ” до Кремиковци, има по-добра транспортна досегаемост. В статията на “Ханделсблат ” се приказва само за терена до София, като се прецизира, че той е благосъстоятелност на ПИБ и “Соравия ”.

Има значение и каква е формата на помощта, където разновидностите са доста – от директна дотация до създаване на инфраструктура в интерес на самостоятелен вложител, държавни гаранции или данъчни облекчения.*** Изборът на типа на помощта е от голяма важност и тъй като по този метод държавното управление може да подтикне вложителя да избра един терен пред различен (например в случай че се предложи помощ, която тъкмо пасва на особеностите на даден терен – да вземем за пример, за премахване на минали екологични щети).
Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз държавната помощ е позволена, в случай че предизвиква икономическото развиване на изостанали региони или в случай че подкрепя осъществяването на план със забележителен стопански интерес за Европейски Съюз.

Предоставянето на дотации на огромен вложител несъмнено е непазарно решение, защото подобен вложител получава привилегия, която други – не толкоз стратегически компании, нямат. При това би трябвало да се има поради, че конкуренцията не е единствено на пазарите на последна продукция, а и на факторните пазари: един подсилен от страната вложител би получил преимущество на пазара на труда, създавайки напън за останалите компании в района да подвигат заплатите.

Това, несъмнено, се отнася и за европейските фондове, които сензитивно изкривяват конкуренцията в интерес на бизнеси, които имат връзки със структурите на властта.

 

Какъв тогава е аргументът да се поддържа “Фолксваген ”?  

 

Първият и най-очевиден отговор е, че неналичието на тласъци може да накара вложителите да предпочетат страна отвън Европейски Съюз. В Брюксел са наясно, по тази причина и са склонни да позволяват държавна помощ, както демонстрира прегледът на регистъра на Групово дело “Конкуренция ”. Те също по този начин прецизно наблюдават за това да няма конкуренция на дотации в тази борба за вложители.

По-задълбоченият разбор изисква да се разграничат общите доводи за поддръжка на вложенията от съответните. Първите са добре известни – трансфер на ноу хау и технологии, възстановяване на бизнес климата, повишение на индустриалния капацитет, основаване на условия за растеж на приходите. Инвестиции от вида на построяването на огромен цех за сглобяване на коли превъзхождат упоменатите преимущества, защото основават бизнес за доста свързани браншове – от снабдители на авточасти и материали до транспортни и консултантски компании. Така 100 млн. евро, дадени като помощ на огромен вложител като VW, имат сериозен мултипликационен резултат -  за разлика от 100 млн. евро, раздадени примерно за " гратис " саниране.

Измерването на съпътстващия резултат (spillover) и оценката на другите възможности би трябвало да предхождат вероятно решение за държавна помощ. Не знаем дали това изследване е направено от българското държавно управление, чийто стандарт на ръководство не включва разбор разходи-ползи даже за най-големите капиталови планове.
Такъв разбор би следвало да обслужи интереса на данъкоплатците и би бил друг от вероятно изследване на Европейска комисия, чиято цел ще бъде да подсигурява, че помощта е в минимално нужния размер (например с цел да компенсира непривлекателността на даден регион) и не поврежда конкуренцията. Анализът освен ще оправдае дотацията пред данъкоплатците, само че също по този начин би послужил за аргументация на спомагателни ограничения (например обезпечаване на нужните фрагменти в обвързваните индустрии) за увеличение на резултата от инвестицията.

Правителството доста желае да притегли реномирана компания като VW, тъй като тя идва с заричане за нови работни места в политически значим миг. Освен това пласирането на терена край Кремиковци би могло да реши въпроса с финансовия дефицит на ПИБ, чието попълване все още е неразбираемо, а с това и вероятностите за присъединение към ERM2. Но и в двата случая работата на кабинета не завършва с обещаването на дотации.

---

СРОДЕН СЛУЧАЙ

През октомври 2018 година Европейската комисия позволи на Словакия да даде оптимално вероятната държавна помощ от 125 млн. евро на Jaguar Land Rover за построяването на нов цех в Нитра, на стойност 1.4 милиарда евро. Това бе оптималният позволен размер. В Западна Словакия, където е Нитра, допустимият интензитет на помощта преди корекцията за огромен капиталов план е 25%. Проучването продължи повече от една година и бе предизвикано от подозрения на комисията, че с изключение на нотифицираната помощ вложителят е получил и друга поддръжка, включително продажба на терен от държавни компании. Нитра бе предпочетена в конкуренция с Мексико, само че Европейска комисия твърдеше, че Словакия е щяла да завоюва и без да предлага държавна поддръжка, защото мексиканското предложение не е било толкоз атрактивно.

* Регионалната помощ е един от инструментите, останалите включват помощ за образование на личния състав, за НИРД и други
** В брутен еквивалент на помощта (преди данъчно облагане). Интензитет е оптималният % от допустимите разноски (земя, здания, машини, технологии) според от района.
*** Критериите за държавна помощ са в член 107 на Договор за функционирането на Европейския съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР