Надпреварата за председателския пост в Европейската централна банка се разгорещява,

...
Надпреварата за председателския пост в Европейската централна банка се разгорещява,
Коментари Харесай

Кой ще наследи Марио Драги начело на ЕЦБ?

Надпреварата за председателския пост в Европейската централна банка се разгорещява, а за главен кандидат се счита ръководителя на Бундесбанк - Йенс Вайдман. Самият той към този момент дава сигнали, че е подготвен да се заеме с ръководството на централната банка на Европейски Съюз през идната есен.

"Мисля, че всеки член на Управителния съвет на ЕЦБ би трябвало да има креативната власт да играе друга роля в паричната политика ", показва Вайдман пред вестниците на медийна група Funke и пред френския вестник Ouest-France.

Йенс Вайдман сега е член на Управителния съвет на ЕЦБ. Според него обаче е полемиката за наследника на Марио Драги е почнала прекомерно рано. Банкерът споделя, че пред новия началник на централната банка ще има и съответните нови провокации: "Вече не става въпрос за реагиране на рецесията, а за връщането на паричната политика на позната територия и за установяване на тактиката за паричната политика на бъдещето ", споделя германецът, който е чест критик на сегашната парична политика на ЕЦБ. За следващ път той приканва за преустановяване на покупки на държавни облигации от ЕЦБ до края на годината.

През март водачите на Европейски Съюз назначиха досегашният стопански министър на Испания - Луис де Гуиндос за вицепрезидент на централната банка. Според европейските настоятелен издания това ще усили възможностите на Вайдман да заеме водеща позиция в конкуренцията за поста. Освен това Йенс Вайдман се счита за любимец и по друга причина - Германия е единствената огромна страна в еврозоната, която в никакъв случай не е имала президент на ЕЦБ. Самият Вайдман е работил като икономист, централен банкер с отлична известност, както и като някогашен стопански консултант на канцлера Ангела Меркел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР