Надпреварата за наследник на Борис Джонсън начело на Консервативната партия

...
Надпреварата за наследник на Борис Джонсън начело на Консервативната партия
Коментари Харесай

Надпреварата за наследник на Борис Джонсън се изостри

Надпреварата за правоприемник на Борис Джонсън отпред на Консервативната партия във Англия - и надлежно на поста министър-председател на Обединеното кралство - се изостри.

Първоначалният брой на осемте кандидати беше ограничен до шестима депутати, като всеки от тях съумя да си обезпечи поддръжката на 30 консервативни членове на Народното събрание, осведоми Евронюз.

Бившият началник на Министерството на финансите Риши Сунак води с 88 гласа, а министърът на търговията Пени Мордаунт е на второ място с 67 гласа. Външният министър Лиз Тръс си обезпечи 50 гласа; някогашният министър по въпросите на равенството Кеми Баденох получи 40 гласа; основният прокурор на Англия и Уелс Суела Браверман събра 32 гласа; а някогашният боен Том Тугендхат получи 37 гласа. Бившият външен министър Джереми Хънт (18 гласа) и министърът, отговарящ за въвеждането на имунизацията за Коронавирус, Надим Захауи (25 гласа) отпаднаха от конкуренцията, откакто не съумяха да получат задоволително поддръжка от сътрудниците си в Народното събрание.

И по този начин, какво ще се случи по-нататък?

Нови кръгове на гласуването ще се проведат в четвъртък и, в случай че е належащо, през идната седмица, до момента в който останат единствено двама претенденти, а наследникът на Джонсън ще бъде определен до 5 септември. Последните двама кандидати ще се изправят пред втори тур, в който ще гласоподават към 180 000 членове на Консервативната партия в цялата страна.
Малцина от кандидатите са с висока социална известност. Бившият началник на Министерството на финансите Риши Сунак е любимецът на букмейкърите и има максимален брой декларирани поддръжници, следван от външния министър Лиз Тръс и министъра на търговията Пени Мордаунт.

Въпреки това ново изследване, извършено от YouGov, попита стотици членове на Консервативната партия кой би бил техният избор номер едно за министър-председател и при всички сюжети Пени Мордаунт излезе отпред.

Проучването демонстрира също, че хипотетичният любимец Риши Сунак не е в положение да победи нито един от кандидатите, които към момента са останали в конкуренцията за водач на Консервативната партия.

Пени Мордаунт, министър на търговията от 2021 година, започва акцията си с видеоклип, в който се споделя: " Нашето водачество би трябвало да се промени ". Твърд последовател на Брекзит, тя е в челните редици на устрема на английското държавно управление да подписа търговски съглашения след Брекзит с други страни отвън Европейски Съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР