Надпреварата за Гран При на Саудитска Арабия се присъедни към

...
Надпреварата за Гран При на Саудитска Арабия се присъедни към
Коментари Харесай

Гран При на Саудитска Арабия ще открие сезон 2024 във Формула 1

Надпреварата за Гран При на Саудитска Арабия се присъедни към календара на Формула 1 през 2021 година, когато тя бе предпоследния старт за годината. Само няколко месеца по-късно се организира и второто издание на надпреварата в Джеда, като втори кръг от сезон 2022.

Догодина Гран При на Саудитска Арабия още веднъж ще бъде втория старт за сезона, като тя ще се организира на 19 март, две седмици след откриващата акцията Гран При на Бахрейн. През 2024 година обаче сезонът ще стартира точно в Джеда, защото уредниците на конкуренцията са помолили, тя да се организира преди началото на Рамадан, който през 2024 ще бъде от 10 март до 8 април.
 В Саудитска Арабия желаят второ съревнование във Формула 1 В Саудитска Арабия желаят второ съревнование във Формула 1
Това на практика подсигурява, че сезон 2024 ще започва при започване на март, като най-вероятно точната дата на Гран При на Саудитска Арабия ще бъде 3 март. През тази година Рамадан е от 22 март до 21 април, тъй че и Гран При на Бахрейн, и Гран При на Саудитска Арабия ще бъдат преди него.
 Гран При на Саудитска Арабия остава в Джеда най-малко до 2025 година Гран При на Саудитска Арабия остава в Джеда най-малко до 2025 година
Първоначалният проект на притежателите на Формула 1 Либърти медия бе сезон 2024 да започва с Гран При на Австралия, която сред 1996 и 2019 бе откриващ старт за годината, като се изключи 2006 и 2010, когато Бахрейн бе хазаин на първия кръг. По-рано през днешния ден „ Албърт парк “ удължи своя контракт за домакинство до 2037, като сред 2023 и 2037 Мелбърн ще бъде хазаин на първата конкуренция за сезона най-малко четири пъти.
 Австралия остава в календара до края на 2037 Австралия остава в календара до края на 2037
Заради изместването на Рамадан следващата година обаче уредниците на Гран При на Австралия са се съгласили да се откажат от правото си да открият сезон, след молба от техните сътрудници от Саудитска Арабия.

„ Част от договорката за удължение на контракта за домакинство на Формула 1 ще подсигурява, че сред 2023 и 2037 в най-малко четири случая Мелбърн ще бъде хазаин на откриващия старт за сезона. Саудитска Арабия ще одобри първия старт във Формула 1 през 2024 година, от почитание към Рамадан “, се споделя в изказването на шефовете на надпреварата в Австралия.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР