Надпреварата ще бъде между четирима кандидати. Основните опоненти са президентът

...
Надпреварата ще бъде между четирима кандидати. Основните опоненти са президентът
Коментари Харесай

Турция на прага на най-критичните избори в новата история на страната

Надпреварата ще бъде сред четирима претенденти. Основните съперници са президентът Реджеп Тайип Ердоган, претендент на Републиканския алианс, който ще се състезава за трети мандат, само че втори след прекосяването към президентската система на ръководство, и претендентът на Националния алианс, състоящ се от шест опозиционни партии, Кемал Кълъчдароглу. Именно сред тези двама съперници се чака да се води и най-разгорещената борба за поста на 13-ия президент на републиката. Другите двама претенденти са Мухарем Индже, водач на Партията на родината, и Синан Оган от алианса АТА.

Изборите в неделя се преценят като най-критичните в новата история на Турция.

" Има голям интерес. Тези избори притеглят вниманието освен от позиция на политиката, само че и от позиция на въздействието върху главните интернационалните връзки и стопанската система. Турция е значима страна. Има висока стратегическа стойност. Функционирането на демокрацията тук е решаващо за света и е модел за други географски райони. След 5 дни турските гласоподаватели ще кажат: " продължаваме " или " променяме ". Това дефинира и значимостта на тези избори. Турската народна власт е на прага на историческо решение за второто столетие на страната ", разяснява анализаторът Харун Али Билгин особено за

Анализите на публичното мнение демонстрират, че конкуренцията сред двамата съществени съперници ще бъде изключително оспорвана. Едни предвиждат, че изходът ще се реши на балотаж, при който съгласно някои наблюдаващи Ердоган би бил в по-изгодна позиция. Близки до опозицията анализатори обаче плануват преднина на опозиционния претендент Кълъчдароглу още на първия тур.

Един от въпросите, който през последните дни се върти в общественото пространство, е дали Ердоган ще сдаде спокойно властта, в случай че изгуби изборите. В този подтекст се тиражират разнообразни сюжети - че ще избяга, че ще провокира безпорядък и прочие

Според анализатора Мурат Йеткин този въпрос е изцяло обоснован.

" Изявленията на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, че в случай че Кълъчдароглу завоюва изборите на 14 май, това ще се смята за прелом, подсказват, че може да се стигне до под напрежение процес ", споделя той. В същото време Йеткин отбелязва, че ръководителят на Народното събрание Мустафа Шентоп и Йозлем Зенгин, заместник-председателка на парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), са изразили противоречие с мнението на Сойлу.

" Аз персонално имам вяра, че Ердоган при никакви условия няма да избяга в чужбина (ако загуби вота), а ще продължи битката си вътре ", показва анализаторът.

Нагехан Алчъ, известна журналистка от вестник " Хабертюрк ", отбелязва, че към този момент възможностите на двамата съперници са съвсем изравнени. В отговор на въпроса какво би се случило, в случай че Кълъчдароглу завоюва вота и стане 13-ия президент на Турция, тя показва, че Ердоган ще съобщи спокойно поста.

" При този сюжет двойката Ердоган (Реджеп Тайип Ердоган и брачната половинка му Емине Ердоган) ще посрещнат двойката Кълъчдароглу (Кемал Кълъчдароглу и неговата брачна половинка Селви Кълъчдароглу) в президентския замък и след диалог на чай, двамата политически водачи ще създадат изказвания пред медиите. След тази гала по предаване, която ще премине в позитивна атмосфера, Реджеп Тайип Ердоган, като ръководител на Партията на справедливостта и развиването и водач на главната съпротива, ще отпътува към централата на своята партия, още веднъж съпроводен от полицейски конвой, в служебната кола ", счита Алчъ.

Анализаторът от проправителствения вестник " Хюриет " Абдюлкадир Селви твърди, че към този момент се обрисува на кой тур ще завърши президентският избор, като съгласно прогнозата му Ердоган ще завоюва вота още на първия тур на 14 май.

" Навлизайки в последната права на изборите на 14 май, има забавно развиване при гласовете на Ердоган и Кълъчдароглу за президентските избори. Резултатите от анкетите към този момент не се разгласяват заради изборни забрани. Но анкети се вършат. В последните непубликувани изследвания на напред във времето излизат следните акценти по отношение на изборите на 14 май: първо, ще има рекордна изборна активност; второ, изборите ще приключат на първия тур; трето, Ердоган ще завоюва изборите на първия тур и четвърто, Кълъчдароглу продължава изкачването си ", твърди анализаторът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР