Надпреварата кой ще създаде най-мощния суперкомпютър отдавна е между САЩ

...
Надпреварата кой ще създаде най-мощния суперкомпютър отдавна е между САЩ
Коментари Харесай

Fudaku е най-бъзият компютър

Надпреварата кой ще сътвори най-мощния суперкомпютър от дълго време е сред Съединени американски щати и Китай. Двете страни имат доминиращ брой в листата на топ 100 суперкомпютри, а преди всичко от 2011 насам винаги е една от тях. Но това се промени!

С мощ от 415,53 петафлопа купата за най-бърз суперкомпютър се е „ реалокира “ в Япония. Новият най-бърз суперкомпютър е Fugaku и той се намира в Кобе, Япония в Държавния институт " Рикен ". Fugaku извършва 2,8 пъти повече задания в секунда от суперкомпютъра на IBM в лабораторията Oak Ridge в Тенеси. На трето място в този лист на суперкомпютри е компютърът в националната лаборатория в Лорънс Ливърмор.

Едно от приложенията на Fugaku е проучването и диагностицирането на Covid-19. Компютърът, да вземем за пример, симулира по какъв начин се разпределят капките в пространства с загради или в стаи с отворени прозорци.

Скоростта, с която суперкомпютрите вършат калкулации, е извънредно значим инструмент в симулациите, които вършат учените в своите проучвания. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР