Надпис на латински език откриха археолозите в последния ден от

...
Надпис на латински език откриха археолозите в последния ден от
Коментари Харесай

Надпис на латински език откриха в последния ден от разкопките на Хераклея Синтика

Надпис на латински език откриха археолозите в последния ден от първия стадий на разкопките на античния град Хераклея Синтика край Петрич за тази година. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на разкопките доцент доктор Людмил Вагалински. Надписите са извънредно скъпи поради информацията, която съдържат, още повече, че в региона на Средна Струма досега са открити единствено четири на латински език, уточни той. Като съпоставяне доцент Вагалински посочи, че откритите в този регион надписи на гръцки език от античния интервал са над двеста. Новооткритият надпис показва преписка сред управата на Хераклея Синтика от една страна и имперската канцелария на Римската империя от друга. В него за първи път учените виждат изписано на камък името на града - Хераклея.

По време на първия стадий от разкопките беше открита и огромна мраморна женска скулптура , както и няколко по-малки фигурки. В резултат на разкопките са открити голям брой бронзови монети, които оказват помощ за хронологията, добави ръководителят на разкопките.

През месец август следва да стартира втората част от разкриването на западната част от форума на Хераклея Синтика. Финансирането за първата е било в размер на тридесет хиляди лв., предоставени от община Петрич. Вторият стадий ще бъде финансиран от Министерство на културата и ще бъде в размер на двадесет и осем хиляди лв., уточни доцент Вагалински. Целта на тазгодишните разкопки е да се разкрие оптимално форумът на античния град, с цел да се обясни неговият проект като подчиненост и последователност. Доц. Вагалински изрази вяра да бъдат открити още фрагменти от латинския надпис, както и архитектурни елементи от богатата декорация на форума. Това е значимо за бъдещата възстановка на централния площад, уточни той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР