Наднормено тегло, болести и ограничено движение - това са част

...
Наднормено тегло, болести и ограничено движение - това са част
Коментари Харесай

Бъдете активни: как Европейската седмица на спорта остана на жълтите павета

Наднормено тегло, заболявания и лимитирано придвижване - това са част от общите проблеми в европейските общества, а в търсене на решение през 2015 година Еврокомисията сложи началото на програмата Европейска седмица на спорта, чиято огромна цел е хората да се срещнат с изгодите от спорта и да заживеят интензивно. През първата година на самодейността към 5 млн души на континента се включват в седем хиляди събития. Тази година - по публични данни, в програмата има 50 хиляди спортни начинания и е достигнала до 14 млн европейци.

България се включи за пети път в Европейската седмица на спорта, провела се от 23-30 септември, а министърът на младежта и спорта Красен Кралев разгласи, че спортуването е извънредно значимо за развиването на децата като персони и като българи, както и че се поставят старания да се обзет повече обитаеми места.

Въпреки оповестените старания обаче самодейността остана съсредоточена в столицата, а единствените събития, които добиха по-широка известност, останаха проведеното в зала " Арена Армеец " ревю на спортове и Нощта на спорта до НДК. Информацията за интензивност в другите градове и данните за участниците са нищожни. Също като информацията за изразходваните пари - по този въпрос единственото несъмнено са изхарчените най-малко 170 хиляди лева по оповестени от Министерството на младежта и спорта (ММС) публични поръчки.

" Европейската комисия от пет години обръща по-сериозно внимание на спорта, за което сме признателни. Опитваме по разнообразни способи да стигнем до по-малките български градове, до всяко българско учебно заведение, до всяко българско дете ", разгласи Красен Кралев при откриването на седмицата на спорта, която върви под наслова " Бъди деен " (#BeActive).

В уеб страницата на българското събитие като " дейни градове " са показани София, Дупница, Поморие, Созопол, Аврен, Аксаково, Панагюрище, Нова Загора, Казанлък, Бяла, Нови Пазар и Димитровград.

В поместената на уеб страницата стратегия обаче са посочени само три събития в София - формалното разкриване на седмицата в " Арена Армеец " на 23 септември, спортният панаир в същата зала, както и Нощта на спорта пред НДК. Същите събития са основани и във " Facebook " страницата на програмата, която изобилства от фотоси, на които спортният министър театралничи с деца от спортни клубове и известни спортисти. Изложението в " Арена Армеец " беше интензивно рекламирано от ефира на държавната телевизия, а за посланици на събитието бяха поканени настоящи звезди на българския спорт като състезателките в самостоятелните надпревари и ансамбъла по художествена гимнастика, шампионката по битка Тайбе Юсеин и скиорът Алберт Попов. Сред лицата на събитието бяха и известни спортисти от близкото минало като Йордан Йовчев, Петър Стойчев и Любомир Ганев.

От изявления в уеб страницата на министерството на 29 септември се схваща за три събития отвън София в границите на Седмицата на спорта - Черноморски юношески игри във Варна, футболен шампионат в Говедарци и детски баскетболен шампионат във Враца. В известие от 1 октомври във фейсбук страницата на програмата седмицата на спорта те са упоменати като част от почналата " обиколка из страната " на седмицата на спорта. На 9 октомври има известие за провеждането на обичаен футболен шампионат за възпитаници в Радомир. Информация дали предстоят още събития и какви липсва.

Източник Дневник
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР