Наднормени нива на шум от 81,4 децибела при средна стойност

...
Наднормени нива на шум от 81,4 децибела при средна стойност
Коментари Харесай

Отчетоха наднормени нива на шум на детска площадка във Варна

Наднормени равнища на звук от 81,4 децибела при междинна стойност 55,8 децибела бяха измерени през вчерашния ден сред 11 и 12 часа на детска площадка наоколо до ОУ " Васил Априлов " във Варна от доброволци към Обществения център за околна среда и стабилно развиване.

Продължителното излагане на наднормени равнища на звук въздейства на съвсем всички органи и системи на човешкия организъм и води до учестяване на сърдечния и промени на респираторния темп, повишение на кръвното налягане, закъснение пасажа на храната и разнообразни по степен и тип увреждания на стомаха, изменение количеството на кръвната захар, повишение на главната обмяна и даже до задържане на вода в организма.

Доброволците мериха също равнищата на фини прахови частици и на радиация. При фините прахови частици в 11:40 часа е бил измерен пик с неочакван мощен ентусиазъм напразно. Тогава нормата за по-едри фини прахови частици - ФПЧ10 е надвишила 3 пъти среднодневната норма от 50 мкг/куб. м и е стигнала 152 мкг/куб. м, което свидетелства за високата запрашеност на улиците и детските площадки. За по-фините прахови частици ФПЧ2,5 пикът още веднъж е бил по същото време, а през останалото - към 5-7 мкг/куб. м, като при ФПЧ 2,5 има единствено средногодишна норма, която е 25 мкг/куб. м.

Фините прахови частици са виновни за усилването на алергиите, астматични пристъпи, дихателни разстройства, рак на белия дроб, както и повишен риск от инфектиране на междинното ухо на децата. Освен това се допуска, че те имат влияние върху болесттите на сърцето и кръвообръщението (например сърдечен инфаркт). Колкото по-малки са частиците, толкоз по–дълбоко проникват в белите дробове.

Нивата на гама-фона са отчели към 0,12 микросиверта/час при норма за Варна към 0,16-0,17. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР