Надграждане и промяна са двете думи, с които единственият номиниран

...
Надграждане и промяна са двете думи, с които единственият номиниран
Коментари Харесай

Идеите на Гешев: ще руши мита за всевластния главен прокурор и ще огласява информация по дела

Надграждане и смяна са двете думи, с които единственият номиниран за поста основен прокурор Иван Гешев дефинира бъдещата си работа като правоприемник на Цацаров, в случай че бъде определен.

Вчера той внесе във Висшия правосъден съвет (ВСС) концепцията си за стратегическо ръководство на прокуратурата под негово управление, в случай че наследи Сотир Цацаров на поста. Днес документът бе оповестен на интернет страницата на Висш съдебен съвет.

Като част от персоналната си мотивация да се кандидатира за поста Гешев показва доверието, което са му дали своят вот всички 11 членове на прокурорската гилдия, които го издигнаха единомислещо.

Гешев споделя, че с сътрудниците си в прокуратурата е почнал да трансформира успеваемостта и ефикасността на прокуратурата в посоката, предстояща от българските жители.

" Резултатите са забележими за всеки безпристрастен и безкористен фен. Вследствие на тях, доверие стартира да се образува и в обществото и всичко това е отговорност, която съм задължен да оправдая ", стимулира се Гешев.

Той показва, че правосъдната власт, и в частност прокуратурата, е дебитор на българското общество. Според него тя " може, и би трябвало да направи още доста, с цел да компенсира неналичието на задоволително правдивост ".

" Цената за така наречен,,криминален преход " не може и не би трябвало да бъде плащана единствено и само от елементарните български жител и данъкоплатци ", показва Гешев в първата част на концепцията си.

Кандидатът за основен прокурор е на мнение, че положителното начало би трябвало да бъде развито и продължено, а " залогът за това е всички ние да живеем в по-справедлива и правова страна. Добрите практики следва да бъдат непокътнати, а минусите – отстранени ".

В концепцията си Иван Гешев се ангажира да потвърди (или най-малко да опита), че не е правилно " основаното чувство, че основният прокурор има мощна централизирана власт, която му разрешава да ръководи и управлява всяко дело в прокуратурата ". Според него, това на процедура и по закон е невероятно.

Естеството на преобладаващата част от прокурорските функционалности не допуска гласност и по тази причина постоянно се пораждат подозрения за метода, по който се организират процесуалните дейности в досъдебното произвеждане, тъй като то по формулировка е " скрито ", показва Гешев.

Спорд него " неверният извод за безконтролност на прокурора, който е,,господар на досъдебното произвеждане ", следва да бъде заплеснат посредством общественото обявяване на резултатите от правосъдния надзор, очакван във връзка с процесуално-следствените дейности в тази предварителна фаза на наказателното произвеждане ".

Кандидатът за основен прокурор показва, че ще предизвиква публичността при съблюдаване на закона.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (64)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР