Надграждаме работата си по превенция, като насочваме инвестиции в северните

...
Надграждаме работата си по превенция, като насочваме инвестиции в северните
Коментари Харесай

Започна работа нов Център за превенция на бедствия, кризи и аварии в северните райони на София

Надграждаме работата си по предварителна защита, като насочваме вложения в северните региони на София.

Вече действа новият Център за предварителна защита на бедствия, повреди и рецесии, който е ситуиран на територията на регион „ Надежда “. Чрез него с изключение на регион „ Надежда “, екипите ще следят и северните региони „ Връбница “ и „ Нови Искър “. Това сподели през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на място дружно със заместник-кмета на София Дончо Барбалов.

„ Превенцията е водеща за недопускане на съществени вреди при естествени бедствия и произшествия “ – съобщи също кметът Фандъкова.

Центърът ще работи в съдействие с Национален институт по метеорология и хидрология, Българска академия на науките, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Изпълнителна организация „ Борба с градушките “, „ Напоителни системи “, БЧК, Столичната пожарна и районните администрации.

Директорът на „ Аварийна помощ и предварителна защита “ Красимир Димитров съобщи, че концепцията е в този център да работят всички служби, които имат отношение към предварителната защита. Центърът ще е място за събиране и анализиране на информация в действително време и ситуационен център при рецесии. По думите му тук ще работят специалистите, които ще координират всички действия, които се извършват при превъзмогването на последствия от разнообразни бедствия в северните територии на София.

„ Аварийната дирекция “ на Столична община дава отговор и за Оперативен дежурен център в кв. “Павлово “ и Център за образование в регион „ Панчарево “.

В рамките на новия център се основава и активност по интегрирано ръководство на риска по интернационален план „ Хармония “ на Програма „ Хоризонт 2020 “.

В него се надгражда и усъвършенства съществуващата система за наблюдаване на равнищата на реките. Ще се вършат модели за прогноза при пораждане на разнообразни бедствия, ще се построява умна платформа за ръководство на огромни бази данни за оценка на риска, модели за оценка на вероятните вреди от бедствия и евентуалните пътища за евакуация и деяние на спешните екипи.

Започна и монтирането на видеонаблюдение на местата, където се изхвърлят нерегламентирано боклуци. Те ще се следят от този център, а при определяне на нарушавания ще се подават сигнали към Столичен инспекторат и нарушителите ще бъдат глобени.

София е пилотен град в интернационалния план с европейско финансиране – „ HARMONIA ” на Програма „ Хоризонт 2020 “ дружно с градовете Милано, Пирея и Брюксел.

„ Сигурен съм, че дирекцията на Краси Димитров ще употребява тази база по най-хубавия метод, а спешните екипи ще могат още по-бързо да доближават до проблематичните точки в тези северни елементи на София “ – сподели зам.-кметът Барбалов, който е началник на плана „ Хармония “.

Днес ще бъде и първата онлайн среща на всички участници в плана „Хармония“, в който Столична община и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са включени дружно с още 21 организации от разнообразни европейски страни. В новия Ситуационен център ще постъпва информация, с която по тази стратегия ще се създава система за поддръжка и справяне с изменението на климата и сериозни събития.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР