Надеждите на руския президент Владимир Путин, че ще нанесе удар

...
Надеждите на руския президент Владимир Путин, че ще нанесе удар
Коментари Харесай

Напук на Путин цената на газа пада

Надеждите на съветския президент Владимир Путин, че ще нанесе удар по европейската взаимност с Украйна с високите цени на природен газ, не престават да не се сбъдват. Тенденцията е тъкмо противоположното - цените да падат от ден на ден. Отделно от това, делът на съветския газ в европейския импорт падна от над 50% на под 13%.

Европейските фючърси на природния газ поевтиняха в петък под 50 евро за мегават час за пръв път от 17 месеца насам предвид на отшумяващата най-сериозна енергийна рецесия в района от десетилетия насам, само че се появяват сигнали, че по-нататъшни спадове на цените са малко евентуални, предава БНР.

Продължаващото поевтиняване на синьото гориво е вследствие на по-мекото от нормалното за този интервал на годината време, към момента забележителните ресурси в европейските газови складове към края на зимата и рекордния импорт на полутечен природен газ (LNG).

Краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха с 5% към 49,40 евро за мегаватчас, достигайки най-ниски ценови равнища от септември 2021 г.  

Цените към този момент бележат спад с над 80% от рекордния връх в края на август 2022 година малко под 350 евро за мегаватчас, когато намаляващите доставки на съветско синьо гориво засегнаха Европа, навреждайки на стопанската система в района и тласкайки инфлацията до най-високите равнища от десетилетия. Сега обаче остарелият континент е очевидец на внезапен поврат предвид на относително мекото зимно време, напъните за понижаване на енергийното потреблението и мощните притоци на полутечен природен газ от Съединени американски щати до Катар. 

В същото време, с приближаването на Европа към края на зимния сезон газохранилищата са цялостни на към 65% - много над 10-годишната осреднена стойност от 54% за този интервал на  годината. Има и повишаване на производството на електрическа енергия от различни енергийни източници, в това число вятърна и нуклеарна сила. Освен това напъните за икономисване на сила от семействата и предприятията оказа помощ да се избегне енергиен недостиг. Нови данни демонстрират, че търсенето на газ в Германия е било с към 8% по-ниско при започване на февруари от четиригодишната междинна стойност, до момента в който през 2022 година Междувременно Европа продължава да търси други възможности на доставките на съветски газ, в това число от Катар и Оман, до момента в който вторият по величина експортьор от Съединени американски щати на полутечен газ Freeport възобнови доставките след няколко месеца на спиране поради пожар.

Анализаторите обаче се съмняват дали спадът в цените ще продължи още дълго. С наближаването на края на зимата и намаляването на търсенето на отопление, по-ниските цени могат да създадат газа по-икономичен за производството на електрическа енергия в Европа от други възможности като въглища.

`Цените на газа паднаха до диапазон, който допуска, че в този момент е по-изгодно да се ръководят газови съоръжения с най-висока успеваемост спрямо най-нискоефективните въглищни съоръжения “, означи Щефан Улрих, анализатор в организация Блумбърг.

Също по този начин се покачва търсенето на газ от Индия до Китай. Цените могат да се покачат, в случай че има и дълготрайно студено време преди края на зимата или в случай че има спирания на доставките.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР