Надежди за разрешаване на напрежението между Белград и Прищина. Лидерите

...
Надежди за разрешаване на напрежението между Белград и Прищина. Лидерите
Коментари Харесай

Лидерите на Сърбия и Косово се срещат в Охрид

Надежди за разрешаване на напрежението сред Белград и Прищина. Лидерите на Сърбия и Косово - Александър Вучич и Албин Курти, ще се срещнат в Охрид за диалози с посредничеството на Европейски Съюз. Вучич уточни, че нормализация не значи признание на независимостта на Косово, а по-добри връзки с косовските албанци.

Охрид в Северна Македония е градът, в който ще се срещнат Сръбският президент Александър Вучич и косовският министър председател Албин Курти. Надеждата е, че двамата могат да подпишат съглашение за нормализиране на връзките. През 2001 година градът беше хазаин на договаряния, които сложиха завършек на въоръжен спор сред етническите албанци и държавното управление на Република Македония, както се наричаше по това време.

 

 
Охридското съглашение, което предотврати гражданската война в Северна Македония, през днешния ден се смята за един от редките образци за разрешаване на комплицирани етнически проблеми на Балканите. Охрид, като място, където е подписано това съглашение, би трябвало да бъде ентусиазъм за водачите на Сърбия и Косово - Вучич и Курти, да създадат забележителна стъпка към окончателното решение на нерешения от десетилетия въпрос за Косово.
Борян Йовановски, Euronews

Тези двама мъже са били служители на реда през 2001 година Но са били от двете страни на спора. Сега те организират постоянни взаимни срещи с държавни институции и работят дружно, с цел да оказват помощ за помиряването.

 
Основните основатели на проблеми са тези, чийто опит с убийството е единствено от видеоигрите. Те са „ най-смелите “ и най-опасните, тъй като в никакъв случай не са виждали гибелта от близко.
Стоянче Ангелов, някогашен полицейски пълководец
Знаем какво е спор и какъв брой болежка може да аргументи. Работим за попречване на всевъзможен тип бъдещи спорове и ненавист сред хората.
Абедин Зимбери, някогашен пълководец от Армията за национално избавление

Надеждата е, че Охридското съглашение ще даде проект за дефинитивно разрешаване на разликите след десетилетия на напрежение. 

Вучич към този момент уточни, че нормализация не значи признание на независимостта на Косово, а по-добри връзки с косовските албанци. Сръбският президент разясни и, че не възнамерява да подпише нищо на идната среща, която се организира с посредничеството на Европейски Съюз. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР