Надежди този път да имаме редовно правителство изразиха и двамата

...
Надежди този път да имаме редовно правителство изразиха и двамата
Коментари Харесай

Дебатът на кандидат-президентите: България има спешна нужда от правителство и парламент

Надежди този път да имаме постоянно държавно управление показаха и двамата кандидат-президенти Румен Радев и проф. Анастас Герджиков при започване на първия и финален спор, проведен сред тях довечера по Българска национална телевизия. Той стартира в 20.00 ч. и ще продължи час и половина като се организира по авансово заложен правилник, утвърден и от двамата претенденти.

България през днешния ден бе първата тематика, с която започва дебатът. Ще има ли постоянен кабинет бе първият въпрос, на който трябваше да дават отговор двамата претенденти. И двамата показаха вяра този път това се случи това. 

 

Очаквам с проф. Герджиков да обменим отзиви по какъв начин България да върви напред оттук-нататък, съобщи Радев, който по правилник приказва първи.

Аз се кандидатирам за този пост, не тъй като има потребност от него а тъй като виждам страната в рецесии, разединена и считам, че тя може да се сплоти, разяснява Герджиков в първите 30 секунди за представянето си.

Още от първите съвещания подтиквам партиите да намерят пътя на разговора, би трябвало да имаме постоянно държавно управление. Цената, с която може да бъде реализирано, би трябвало да бъде деликатно премерено. Правителството би трябвало да е формирано към ясна визия по какъв начин да се излезе от рецесията, съобщи Радев.

Вярвам, че ще има държавно управление и от самото начало на акцията повтарях, че най-спешното за България е да има държавно управление и постоянен кабинет, съобщи Герджиков.

Радев разяснява, че би трябвало да се стартира с групи по съществени секторни политики, а не да се търсят допирни точки, когато са изговорени съответни имена. В началото е имало опозиция към разговора след изборите за 45-ото и 46-ото Народно събрание. Трябва да се търси компромисът, прикани Радев. Президентът не е проектант на обединения, президентът основава условия този спор да протече по най-хубавия метод, добави той.

Съветът, който Герджиков би дал на мандатоносителя и четирите договарящи партии е да намерят общите неща, а не да търсят разграничителните линии. Предишните два опита не са били изчерпани. Работата на президента е да откри общите неща в партиите, в случай че те търсят разделяне, обърна се той към Радев. Той отговори, че не се занимава с политическо инженерство, поканил е Кирил Петков и Асен Василев да вземат участие в служебния кабинет и те са били доста положителни министри, като са разкрили редица порочни схеми на предходното държавно управление. Обясни, че е тяхно право да застанат отпред на политически план. Ако реша да сътворявам партия, ще застана начело, акцентира Радев.

 

Полиция е влезнала през днешния ден в Софийския университет и е разпитвала има ли в тази институция хора, занимаващи се с търговия с гласове, нападна изненадващо съперника си проф. Герджиков и се обърна към Радев с въпрос какво счита за държанието на своя " шеф щаб " Бойко Рашков във връзка акции от подобен вид. Бойко Рашков не ми е шеф щаб, той е назначен за длъжностен министър, отговори  Румен Радев. 

Само хората, които разчитат на платен избор, могат да жигосват дейностите на Бойко Рашков. Хората всеобщо утвърждават, благодарят, че към този момент не са мачка, съобщи Радев.

Има ли потребност от нова Конституция, бе вторият главен въпрос към двамата кандидати.

Дали Радев има план за нова конституция и за какво го крие, попита незабавно проф. Герджиков. Опасно е да въведем президентска република в нашата страна с нежна народна власт, съобщи Герджиков.

Нямам мой план за конституция, той е на огромен екип от хора, които работят по него, взе участие част от академичната общественост от СУ, неправителствени организации, жители, специалисти, представители на институциите, отвърна Радев. Мога да ви успокоя, че в плана за конституция няма плашещи постановки за демокрацията. Този план стартира от гражданските права, има потребност от разширение на гражданските права. Досега всички промени в конституцията са касаели най-вече правосъдната власт, означи още Радев.
Проектът планува разширение на гражданските права, достъп до конституционно правораздаване, разширение на опцията на жителите да вземат участие в законодателния развой, разширение на ролята и пълномощията на локалната властта, правосъдна промяна, разясни той и посочи, че не може да си разреши да внася този план в нестабилен парламент, по тази причина е нямало по какъв начин да го внесе до момента. Той чака основаване на стабилно парламентарно болшинство и тогава ще го внесе в Народното събрание.

Позициите за Северна Македония

Трябва ли да се свика референдум по тематиката за договарянията с Република Северна Македония? И двамата кандидат-президенти изрично дадоха отговор с " не ".

На въпрос има ли потребност от смяна в метода към РМС проф. Герджиков бе безапелационен, че смяна би трябвало да има единствено от страна на Северна Македония, а България не би трябвало да отстъпва от изискванията, написани в рамковия контракт.

Продължават спекулации, че ще позволи компромис с отваряне на вратата за участие на Република Северна Македония /РСМ/ в Европейски Съюз преди да сме получили ясни гаранции, съобщи на собствен ред Радев.
Гарантирам, че България не може да каже " да " преди да се приключи нарушаването на човешките права на българите в РСМ, да се спре систематичната дебългаризация, да се унищожава и фалшифицира българското културно-историческо завещание, сподели Радев.

 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР