Надеждата на шофьорите за по-справедливи цени на застраховката "Гражданска отговорност"

...
Надеждата на шофьорите за по-справедливи цени на застраховката "Гражданска отговорност"
Коментари Харесай

Четири пъти по-скъпа Гражданска за джигитите на пътя

Надеждата на водачите за по-справедливи цени на застраховката "Гражданска отговорност " на автомобилистите още веднъж се връща на дневен ред. Комисията за финансов контрол (КФН) е подготвена с план на Наредба за системата "бонус-малус " по наложителната застраховка "Гражданска отговорност " за водачите, разбираме от решение на регулатора от 19 ноември (вторник). Както "БАНКЕРЪ " писа неведнъж, сходен документ бе оповестен за публично разискване още преди една година. Влизането му в действие бе отсрочено поради построяването на осведомителната система сред Министерство на вътрешните работи и Гаранционния фонд.

Идеята е водачите на МПС, които нямат нарушаване да заплащат по-ниска цена от базовата, а хората с нарушавания - по-висока. За най-недисциплинираните водачи цената може да скочи до 400% по отношение на базовата, а за изрядните понижението ще е до 25 %. Според плана според от държанието си на пътя водачите ще попадат друг в клас по новата система "бонус-малус ".

Класовете "бонус-малус " ще са общо 20, както следва:
1. базов "неутрален " клас (клас 8);
2. седем класа "бонус " (класове от 1-7);
3. дванадесет класа ''малус " (класове от 9-20).

"Бонус-малус “ класът на лидер и притежател на МПС ще се дефинира автоматизирано от осведомителната система на ГФ. Той ще се дефинира на всеки лидер при вписването му в лавица за наложителна застраховка "Гражданска отговорност " въз основа на информация по отношение на влезлите в действие наказателни постановления, фишове, електронни фишове и присъди за осъществените от него административни нарушавания и закононарушения.

Първоначален базов, "неутрален " клас ще се дефинира при регистриране на лидер на МПС, който не е бил вписван като подобен в лавица за наложителна застраховка "Гражданска отговорност " на автомобилистите и за който няма информация по отношение на влезнали в действие законови нарушавания след 1 януари 2020 година. Това е най-ниският "бонус-малус " клас, който може
да бъде избран при първо регистриране в застраховка като базов или "неутрален " клас.

"Бонус-малус " класът на лидера на МПС ще се трансформира като се начисляват съответния брой наказателни точки с влизането в действие на всяко наказателно разпореждане, фиш, електронен фиш и присъда за осъществените от него след 1 януари 2020 година административни нарушавания и закононарушения. Така да вземем за пример на безупречен водач, който надвиши ограничаването на скоростта отвън
обитаемо място с 21–30 км/ч ще се начислява 1 точка, а в случай че скоростта е превишена с над 31–50 км/ч - наказателните точки стават 2. За рискови изпреварвания ще се начисляват 4 точки. Същото наказване се планува и за ръководство на МПС в нетрезво положение със наличие на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда в това число. Причиняване на телесни повреди по несъобразителност, ръководство на МПС с централизация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда или след приложимост на опиати ще костват 7 точки. Предвижда се причиняването на тежка или междинна телесна щета на повече от едно лице, в случай че деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал МПС без да има нужната дееспособност, или в случай че действието е осъществено в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции, да бъде глобено с 15 точки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР