Надеждата на прокуратурата е да има обективен анализ на целия

...
Надеждата на прокуратурата е да има обективен анализ на целия
Коментари Харесай

Иван Гешев: Приватизацията беше криминален процес

Надеждата на прокуратурата е да има справедлив разбор на целия приватизационен развой за да се възвърне възприятието на правдивост у хората. Преобладаващата част от хората считат, че приватизацията беше зад границата на закона, заяви в изявление за БНР основният прокурор Иван Гешев.

„ Широк кръг само че български жители получиха пари от приватизационния развой и нямат изгода да бъде изработен подобен разбор. „ Каквото и да приказват, става въпрос за пари “, добави Гешев.

„ По отношение на следприватизационния надзор ще излязат доста покупко-продажби, които имат проблеми. Надявам се в този случай да се направи всичко допустимо законодателната власт да направи промени, с цел да отвърже ръцете на прокуратурата и да може тя да си свърши работата в следенето на приватизационния развой.

“В околните дни очаквам първата порция – 100 предприятия – Кремиковци, Бобов дол, и прочие, – това са приватизационните покупко-продажби с най-големи активи, и прокуратурата ще стартира следствие на приватизацията точно на такива покупко-продажби. „ БГА Балкан “ също е такова дружество. Във всеки един град има информация за пласиране на предприятия без пари – да вземем за пример Полимери, продаден за четири лв., а хиляди хора са останали без работа “, добави основният прокурор.

На въпрос дали Гешев ще ревизира работата на своите прародители, основният прокурор заяви, че са предоставени десетки инспекции на разнообразни ведомства, по данните на които ще се направи разбор. Ако има нарушавания в институциите, те ще бъдат осъдени, увери Гешев.

По мотив следствието на испанските управляващи за къщата в Барселона, свързвана с премиера Бойко Борисов, основният прокурор заяви, че е изискана информация от испанските управляващи, и „ по този случай, както и по всеки различен случай, няма да се вършат взаимни отстъпки. Това е единственият метод хората да върнат доверието си в прокуратурата, тъй като всеобщо признатото разбиране е, че законът се ползва за едни хора по един метод, а за други – по различен. За да обърнем тази наклонност, би трябвало да се работи по един и същи метод. Независимо дали е ревизират министър председателят Бойко Борисов, или обществено едва лице. При случая „ къщата в Барселона “ ще бъдат разпитани хора, в това число и министър председателят, както и ще бъде направено следствие на банкови транзакции. Няма по какъв начин да си позволим двоен критерий, би трябвало да покажем, че сме справедливи “, сподели още Гешев.

Относно консултациите на Президента за промени в Конституцията, основният прокурор добави, че „ на мен не ми е ясно каква е задачата на тези съвещания, това събеседване наподобява на нещо от рода на „ не може да няма проблем, намерете го! “, а никой не споделя решение на проблемите. Не може на тези съвещания да участват хора, които са заинтригувани да има блокаж на прокуратурата – да вземем за пример Неправителствени организации, разнообразни сдружения, и прочие, чието финансиране е ясно – да вземем за пример от мрежата на Прокопиев.

Целта им е прокуратурата да стане нефункционираща, а това е безочливост, тъй като разбирам ползите, които стоят зад тях. Прокуратурата има право да приказва, на инат на това, че в последните години какви ли не юристи обикалят телевизионните студиа и приказват какво ли не “, заяви още основният прокурор.

Относно връщането на Васил Божков в страната, Гешев заяви, че това зависи от ОАЕ. „ Така да вземем за пример Сърбия отхвърли да върне Цветан Василев, в този момент чакаме да забележим ОАЕ какво ще реши “. Няма по какъв начин да бъде арестуван някой под стража без правосъдно решение, а очевидно има доказателства и правосъдно решение за това да бъде арестуван той под стража, посочи още Гешев.

Главния прокурор добави, че двете съществени цели на прокуратурата са противопоставяне на корупцията и на битовата престъпност.

„ Някъде слушам, че цялото Министерство на околната среда и водите било обезпокоеното след акцията за Димов, само че хората, които си правят работата и си получават заплатите, няма да имат проблем “.

По отношение на това дали единствено хора на Вътрешна македонска революционна организация биват разследвани и арестувани, основният прокурор добави, че и хора от ГЕРБ биват разследвани, и даде за образец някогашни кметове в страната, както и някогашен зам.-кмет на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

„ Силата на основния прокурор е в едно – че не е политик. Че има седемгодишен мандат, и че не зависи от рейтинги, а единствено прави работата си. Обикновено не се случва преизбиране на един и същи прокурор, само че аз не се и надявам “, добави Гешев.

„ Нямам упоритости в областта на политиката, нямам афинитет към това да приказвам едно и да върша друго “, добави основният прокурор. „ Не обичам някой да ми споделя какво да върша “.

На въпрос по какъв начин са му подействали митингите против избирането му, Гешев заяви, че са му подействали стимулиращо, „ тъй като знам чии ползи обслужваха тези митинги – на Цветан Василев, на Иво Прокопиев, и други Вероятно е имало и елементарни жители измежду протестиращите. А по отношение на блокадата на Орлов мост по време на митингите – публичният ред се съблюдава от ведомството на министъра на вътрешните работи “.

Ако приказваме за олигарси – има разнообразни видове богати хора, – огромната част от генезиса на българския капитал е с престъпен генезис. Прокуратурата не ненавижда богатите, само че всички в страната би трябвало да съблюдава разпоредбите – богатите би трябвало да внасят повече налози. „ Не може да караш скъпи коли, да си първи по всемирски празненства, а да не си внесъл и лев в държавната хазна. Докато това не се реши, в обществото няма да има възприятие за правдивост “.

„ Имат мотив да се тормозят всички хора, които нарушават закона – има два вида дребни олигарси – единият вид е по-глупавият – натрупал пари от прехода, и смятащ, че ще може да се разбере с всички политици отсега нататък като ги манипулира.

Другият вид олигарси е по-умният вид – построиха мрежа от Неправителствени организации, политически партии и медии, и с непознати пари си прокарват личните финансови, политически и всевъзможни други ползи, само че и ползите на тези, които им дават пари. Те са по-умният, само че и по-опасен вид “, добави основният прокурор. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР