Надеждата, че най-сетне страната ни е докретала до възможността да

...
Надеждата, че най-сетне страната ни е докретала до възможността да
Коментари Харесай

Парите от Европа - под условие

Надеждата, че най-накрая страната ни е докретала до опцията да се възползва от европейските средства по разходилия се на няколко пъти до Брюксел за корекции План за възобновяване и резистентност още веднъж проблесна.

След като при започване на този месец стана ясно, че България е договорила и подписала Оперативните договорености с Европейската комисия (което беше и последното належащо съглашение по отношение на мъчно родилия се документ), пристигна и редът нашите управници да подадат публично искане за приемане на първите средства по механизма.

Очевидно е имало съществени аргументи за това следващо закъснение, заради редица неизпълнени задължения от наша страна, само че през тази седмица въпреки всичко ръководещите са се престрашили и в края на месеца ще изискат първите 1.3 милиарда лева по Плана за възобновяване, въпреки да не сме изпълнили едно значително изискване - към момента не сме определили реализатор за надграждане на информационната система ТЕТРА за надзор по границите.

Стана ясно, че Европейската комисия е направила компромис, само че е задължила Министерството на вътрешните работи в незабавен порядък да осъществя социална поръчка за тази информационна система. Срокът също е подложен - до есента. Това на процедура е

последното изискване, което България би трябвало да извърши,

с цел да получи първото заплащане от Европейския съюз по Плана за възобновяване и резистентност, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

В тази връзка, на постоянното си съвещание в сряда (17 септември) Министерският съвет взе решение да превъзложи на Министерство на вътрешните работи процедурата за правене на социална поръчка за построяването на телекомуникационна система, която би трябвало да обезпечи надеждна и сигурна връзка в структурите на вътрешното ведомство.

Именно от осъществяването в период на този план зависи първото заплащане на средства от Европейската комисия.

Поръчката на ТЕТРА системата е на стойност 124 млн. лева и е един от сериозните планове на вътрешното ведомство в границите на Плана за възобновяване и резистентност, заложени от кабинета " Петков ". Но защото мераклия да построи системата не се е появил, държавното управление на Кирил Петков е взело решение този план да бъде изпълнен от " Информационно обслужване " и по този метод да заявяваме пред Европейската комисия, че изискването за възлагането му е сполучливо изпълнено. Само че

този опит за заобикаляне на разпоредбите не се е харесал

на еврокомисарите и те са сложили експлицитното изискване страната ни да разгласи нова поръчка, защото по този метод не били изпълнени критериите на Европа, съгласно които се чака значими европейски планове да бъдат изпълнени, а точно след открита и транспарантна процедура на конкурентен принцип.

В този подтекст през днешния ден Министерският съвет е взел решение планът да се върне за възлагане в Министерство на вътрешните работи - виновното ведомство по него, което в извънредно интензивен период да организира транспарантна, открита процедура, която дава отговор на европейските условия и стандарти, това заяви вицепремиерът Пеканов.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пък, макар запасите си във връзка с тази система - била относително остаряла и не отговаряла до дъно на актуалните условия - въпреки всичко се втурна да извършва разпорежданията на Брюксел. С много оптимистичен звук той изясни, че с помощта на напъните на екип в Министерство на вътрешните работи и на заместник-министър Моника Бийчър бързо са били разпознати проблемите при първата социална поръчка и в този момент тези опасности били отстранени. Сега на кандидат-изпълнителите на поръчката ще бъдат препоръчани такива условия, които щели да разрешават до тръжната процедура да стигнат допустимо максимален брой участници.

След направения компромис по този въпрос в този момент ръководещите дават обещание да придвижат първото искане за заплащане в края на този месец. Разбира се, това надалеч не значи, че

парите към България ще потекат незабавно,

защото от тук насетне ще стартира да тече двумесечен период, в който Европейската комисия преглежда това искане и да ни върне отговор. И в случай че той дай боже бъде позитивен, страната ни може да получи първият транш в края на есента.

Стига еврокомисарите да потвърдят, че страната ни е изпълнила всички други условия, както твърди Пеканов (21 от 22 условия)...

Що се отнася до предстоящите последващи траншове по Плана за възобновяване и резистентност, там нещата надалеч не са оптимистични. Нека не забравяме, че отишлото си скоропостижно Народно заседание не сколаса да одобри куп значими закони, които трябваше да подсигуряват парите от Европа.

Както съобщи  вицепремиерът Пеканов „ има единствено един признат закон - за поощряване на заетостта. Има три закона, които стигнаха в Народното събрание, един мина на първо четене - измененията в Търговския закон, които ще оказват помощ на стартъп компаниите. С други  думи, от наложителните за второто заплащане по проекта 22 законодателни начинания, за последните няколко месеца през Народното събрание е минал единствено един закон ".

Тук е моментът да напомним, че устремените към следващите предварителни избори партии, пропуснаха да свършат работата, поради която бяха изпратени в 47-ото Народно заседание: те невъзмутимо пуснаха около ушите си апелите на държавното управление да ускорят законодателна активност, обвързвана с Плана за възобновяване и резистентност, и оставиха Кирил Петков, Асен Василев и сътрудниците им в Министерския съвет да се оправят сами.

Надеждите за съгласие сред партиите в бъдещото Народно заседание обаче също са с много отдалечен небосвод, което прави скорошното приемане на първите европейски милиарди много подозрително.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР