Надежда за траен мир на Корейския полуостров. Лидерите на Южна

...
Надежда за траен мир на Корейския полуостров. Лидерите на Южна
Коментари Харесай

Историческата среща между двете Кореи: Има ли надежда за траен мир?

Надежда за дълготраен мир на Корейския полуостров. Лидерите на Южна и Северна Корея се срещнаха за първи път и организираха два кръга диалози. Двамата одобриха декларация, в която се ангажират да работят за унищожаване на нуклеарните оръжия от Корейския полуостров и за слагане завършек на Корейската война. Сеул и Пхенян механически към момента се намират в положение на война, защото нямат подписан кротичък контракт, а единствено помирение след войната от 1950 - 53 година. Резултатите от срещата бяха приветствани от Вашингтон и Пекин.


Денят стартира с здрависване на демаркационната линия сред двете страни. От самото начало до края на деня двамата водачи демонстрираха необятни усмивки и подчертана доброжелателност един към различен. Ким Чен-ун даже се пошегувал, че повече няма да буди Мун Дже-ин с ракетни опити, нормално провеждани от Пхенян пано заран. Първият кръг от диалози беше в Дома на мира.
КИМ ЧЕН - УН, водач на КНДР: Днес сме на стартовата линия, от която стартира да се написа новата история на мир и разцвет в междукорейските връзки.Мун Дже - ин, президент на Южна Корея: Надявам се, че ще можем да приказваме искрено и да реализираме съглашение като подарък за корейците и за хората по света, които желаят мир.
Разговорите бяха прекратени за малко и двамата водачи обядваха поотделно. След това дружно посадиха борово дръвче в почва, донесена от разнообразни краища на полуострова и откриха паметна плоча с надпис: " Посаждаме мир и благополучие ". Последва нов кръг диалози, след което Мун Дже - ин и Ким Чен - ун подписаха обща декларация.
Мун Дже - ин, президент на Република Корея: Ясно заявявам, че Южна и Северна Корея ще си сътрудничат тясно за цялостно унищожаване на нуклеарните оръжия от Кореюйския полуостров.Ким Чен- ун, водач на КНДР: Ще поставим старания да създадем по този начин, че съглашението, подписано през днешния ден пред очите на целия свят, да не последва ориста на предходните съглашения.
Двамата водачи ке ангажираха още да спрат враждебните дейности по суша, въздух и вода, да прекратят излъчването на агитация по границата, да възобновят срещите на разграничени фамилии, както и президентът Мун да посети Пхенян през есента. Ние сме една нация - сподели севернокорейският водач - лиши ни много време да си стиснем ръцете.

Денят приключи с банкет, на който към двамата водачи се причислиха и съпругите им.
Още по тематиката Историческа среща сред водачите на Северна и Южна Корея
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР