Надежда за българите, които чакат за трансплантация на бял дроб.

...
Надежда за българите, които чакат за трансплантация на бял дроб.
Коментари Харесай

Надежда за българите, които чакат трансплантация на бял дроб

Надежда за българите, които чакат за трансплантация на бял дроб. Първа белодробна трансплантация на български пациент след близо 2 години спиране беше осъществена във Университетската болница във Виена. 28-годишната Илияна Христова съумя да дочака спасението. Трансплантацията е осъществена предходната седмица, а Илияна от през вчерашния ден е отвън реанимация. Първо за Българска национална телевизия пред Боряна Каменова положителната вест заяви майката на момичето Галина Христова.

Това не история с благополучен край. Щастливо начало е. Илияна и майка й чакат тази интервенция от дълго време, само че към този момент тя е невъзможна у нас. Две години е невъзможна и посредством донорската мрежа " Евротрансплант ", тъй като страната ни не изпълняваше едно от условията - да има задоволително донори. Това на процедура блокираше шанса българи да бъдат избавени. Само че ориста обича да демонстрира, че няма нищо невероятно. Тази година два бели дроба от български донори са били предоставени на " Евротрансплант ". България подписа съглашение с болница във Виена. И всичко това даде късмет на петима българи да бъдат оперирани там. Първа в листата беше Илияна. И щастливата вест към този момент е реалност.
Илияна Христова: Искам да благодаря на всички донори, тъй като това се случва с помощта на тях. Както и на моя донор и фамилията, тъй като за тях това може да е гибел, само че избавят по този метод други хора.
А може би още по-щастлива е майката на Илияна.

Галина Христова, майка на Илияна: Почва рехабилитация, лекуване, вършат се всевъзможни проучвания, с цел да се следи положението на пациента.
Призивът ми към Министерството е да търсят и други благоприятни условия, освен във Виена трансплантират. Германия също е вид, Англия, Франция.

Майката на Илияна има още един апел - към всички, които в миналото са си разрешили думата " невероятно ".

Галина Христова, майка на Илияна: Искам да им кажа, че късмет постоянно има.
Изглежда най-често използваната дума в този репортаж е благополучие. И както и да се опитваме да го опишем, то най-просто и същински се показва с две думи.

Илияна Христова: Много благодаря!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР