Надежда винаги има, но минаха много дни. Спасителите утре слизат

...
Надежда винаги има, но минаха много дни. Спасителите утре слизат
Коментари Харесай

Най-добрият приятел на Боян: Той не се страхува от смъртта

Надежда постоянно има, само че минаха доста дни. Спасителите на следващия ден слизат до базовия лагер и ще потърсят към лагер 1. С всяка минала минута възможностите на Боян Петров понижават. Това сподели най-хубавият другар на алпиниста проф. Павел Стоев в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

„ Не знаем тъкмо какво е открито под върха, дали е целият му инсулин или опаковка от доза. Докато не се слезе в базовия лагер и се направи цялостен отчет, можем единствено да гадаем “, акцентира той. Проф. Стоев показа, че Боян е удивлявал всички.

„ Колегите му алпинисти са се чудили по какъв начин в най-тежки условия по време на изкачвания, той съумява да си постави дозата инсулин и да води цялата група. Той е лидер, а останалите са го следвали. Има невероятна физика. Преживял е доста компликации и това го е направено борбен и целенасочен. Всички му се възхищават “, показа ученият.

„ Боян в никакъв случай не се е изтъквал и не се е считал за воин. Той искаше да изкачи 14-те 8-хилядника, тъй като никой в България не го е правил. Искаше да потвърди, че е допустимо. Планината постоянно е била в него. Той усети, че може да го направи “, сподели Павел Стоев.

Двамата се познавали от деца, стана ясно от думите му. "Боян на първо място е академик. Той е зоолог, който може да прекарва седмици и месеци в полеви условия, с цел да откри, това което търси. Той е пещерняк. Той е от този вид хора, които освен ще влязат в пещерата, а и ще излязат от нея. Той има невероятна воля и интерес да изследва всичко към него. Уникален човек е поради волята си. Той преследва задачата си до дъно “, означи ученият.

„ Той не изпитва боязън от гибелта. Всичките му злощастия са се случили в градска среда. Ракът и диабетът, които имаше не са вследствие на дивата среда “, уверен е най-хубавият другар на Боян Петров. „ Неговата брачна половинка Радослава гледа метафизичен на живота. Тя е човек от нашите среди. Тя знае, че не може да го спре или лимитира. Той се отнасяше с неуважение към битовизмите, дребните неща го дразнеха. Той си поставяше огромни цели и ги постигаше “, продължи той.

„ Всички ние сме смъртни и рано или късно ще се случи. Когато си в планината рисковете са избран брой. Когато си доста квалифициран можеш да ги сведеш до най-малко. В градска среда шансът да ти се случи злощастие е доста по-голям “, съобщи професорът. Проф.

Павел Стоев разяснява и злобните мнения по адрес на алпиниста ни, който изчезна в Хималаите: „ Дребни души постоянно ще има, те ще се запомнят с безличието си. За разлика от тях Боян ще се запомни. Той оставя доста огромна диря. Вдъхновител е на доста хора “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР