Надежда УШЕВАНиколай Калайджиев подобри световния рекорд на Гинес за най-много

...
Надежда УШЕВАНиколай Калайджиев подобри световния рекорд на Гинес за най-много
Коментари Харесай

Летецът Николай Калайджиев се готви за полет в Космоса

Надежда УШЕВА
Николай Калайджиев усъвършенства международния връх на " Гинес " за най-вече излитания и кацания с ултралек аероплан. Само за час той съумя да направи 40 обиколки на височина малко над 300 м в небето над летището в габровското село Драгановци. Досегашният връх е 36 обиколки и е подложен през 2021 година от британски водач. Това не е първо достижение за амбициозния 35-годишен авиатор от Военновъздушните сили на България, който преди година става международен рекордьор на Международната федерация по аеронавтика. " Това, което прави той, не е за него, то е за младите, които ще го следват. Авиацията, Космосът, всичко е пред тях. Той дава образец по какъв начин би трябвало да се преследват цели ", означи бригаден военачалник Спас Спасов, ръководител на фондация " Български военновъздушни сили ".
Калайджиев има вяра, че с труд и неизменност всяка фантазия може да се реализира и че един ден ще бъде третият българин, покорил Космоса. Той е боен и лицензиран цивилен и акробатичен водач - притежател на международен връх със аероплан на FAI от 2021 година Роден е в Асеновград, само че живее в София. Искам да благодаря на моята брачна половинка, на фамилията и на целия ни екип. Защото триумфът за подобряването на втория международен връх е на всички нас, споделя първенецът и бърза да спомене с благодарност: община Габрово, кмета Таня Христова, домакините Николинка, Мирослав и Ива Хинкови, Иновативен център " Амбициозно Габрово ", Иво Табаков - водач и притежател на самолета за върха, Албена Станчева, Момчил Риладжиев - водач, Свилен Христов - фотограф, Христо Добрев - водач, Мирослав Гечев - индивида, който му намира спонсори, Любомир Минчев, Иван Житиянов, Ирина Маринова-Иванова, Димитър Балабанов - Vr city, които обезпечават всичките камери, Деян Тодоров, Чавдар Методиев, Telelink, Telelink Business Services, Мехатроника, Едноличен търговец Румяна Хинкова, Sky School Shumen, Владимир Тодоров, Венцислав Петров, Васил Георгиев, Никола Димитров, Християн Стоянов, Елена Илиева, Пламен Христов, Деси и Вълко Пингелови - които създават плакати и картички за подписите, Министерство на вътрешните работи и Пожарна сигурност - Габрово, и още други доброволци.
Военният водач обича родината си и постоянно е подготвен да служи и да даде живота си за нея

- Колко време се готвихте за новия Ви триумф? В какво се състои подготовката?
- По-малко от месец, като летателната ми подготовка по това, което изпълнявах на върха, беше 2,15 ч. Пълен час не съм правил на тренировките, не желаех да товаря техниката, тъй като имах подозрение дали ще издържи, колкото и необичайно да звучи. Техниката не може да издържи, а човешкият организъм може. Това, че не съм правил цялостен час подготовка, е и дребен риск, тъй като, в случай че на събитието на 15 октомври се беше случил някакъв отвод, щях да отчайвам всички посетители на летището.
Подготовката, с изключение на летателна, е и физическа. Тренирах по два часа дневно и съвсем всеки ден вървях на сауна. Нормалното ми тегло е 76 кг. За да смъква до 72 кг, трябваше да стопя и мускулна маса. За храната се ограничавах много откъм количество и многообразие.
- При излитането сте имали напрежение, проблем с техниката на пилотиране, по какъв начин го овладяхте?
- Летенето и осъществяването на върха е естествен полет за мен, само се притеснявах дали всички камери ще запишат подобряването на международния връх на " Гинес ". Преди да стартира, при стартирането на камерите, едната блокира и трябваше да я смъквам, с цел да я рестартирам и да я пусна още веднъж. След като всичко към този момент записваше, имаше условия да се обърна към камерите в самолета и да кажа - аз съм водачът Николай Калайджиев и ще подобря международния връх на " Гинес " на 15 октомври 2022 година След като направих това и имах информация по радиото, че всичко по земята работи и записва, отброихме 3, 2, 1 и получих сигнал за старт.
- Какви качества би трябвало да има един водач, с цел да се оправя с рискови условия?
- На първо място - да има добра основа за кацане, за нюх към самолета. Аз съм я получил още като курсант в Долна Митрополия, като летец-пилот във Военновъздушните сили. Имаш ли добра основа, елементарно се научават нови неща. Много значимо е и летецът да е спокоен, с цел да мисли трезво и да взима бързо най-правилното решение.
- Кажете за самолета, с който подобрихте върха. Важни ли са моделът, годината на произвеждане, въобще техниката за достиженията?
- Да, от голяма важност е самолетът. Интересното е, че самолетът, с който е изработен първият връх, е доста добре направен. Конкретно за върха и действително аз спечелвам не в набора на височина, а в снижението, там се виждат уменията на водача - по какъв начин пилотира и по какъв начин вижда земята при кацане.
- Вярно ли е, че упражнявате към този момент и за космонавт? Какви са упоритостите Ви?
- Да, аргументите да усъвършенствам тези международни върхове са, че доста обичам да хвърча. Обичам и да се състезавам, и да защищавам първите си места. И третата причина е тъкмо Космосът. Тези върхове ги слагам, с цел да покажа, че имам летателни умения и физическа подготовка да бъда астронавт или космонавт. Има и други, които работят в тази тенденция, като Татяна Иванова. Това е хубаво, тъй като по този начин България демонстрира, че има надарени хора, които желаят да полетят в Космоса.
- Вероятно планирате слагането и на други върхове?
- За 2023 година проект най-малко е един международен връх, проект най-много - два международни върха, като с тези събития целим да притеглим вниманието на обществеността и на младите, с цел да се занимават с авиация.
- Как се насочихте към тази специалност? Това Вашата детска фантазия ли беше?
- Не, не е детска фантазия. Реших да стана авиатор на 23 години. И когато за първи път пилотирах аероплан, разбрах, че това е моето нещо.
- Какво е да си боен водач в наши дни? Ако би трябвало да се направи паралел - преди 20-30 години и в този момент. Променило ли се е нещо в подготовката, в изискванията, в условията, в отговорността?
- Различно е. И времето е друго. Но едно нещо остава еднообразно - военният водач обича родината си, и постоянно е подготвен да служи и да даде живота си за нея.>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР