Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в

...
Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в
Коментари Харесай

Разходка в парка, тичане около блока. Какво казва науката за днешните забрани

Надежда Цекулова дълги години работи като публицист с ползи в областта на опазването на здравето, обществената политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път минава в стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио. Има дейна активност за възстановяване достъпа до опазване на здравето на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е шеф на стратегия " Кампании и връзки " в Българския хелзинкски комитет. Текстът й е от " Свободна Европа ".

" Изгониха ме от поляната зад блока. Някой беше пуснал сигнал, че там има деца, освен куче ", споделя Юлиана, майка на три деца и притежател на лабрадор. " В същото време в кварталния парк, който сега е неразрешена територия за децата, се събират кучкари, само че никой не се занимава да управлява това ", споделя още тя. " Това време изкара страшни неща от хората. "

Ограничаването на достъпа до паркове и градинки е една от ограниченията, които провокираха огромни полемики, и не престават да основават напрежение. Разрешението за извеждане на домашни любимци, с изключение на мотив за ирония, се трансформира и в следващ мотив за разделяне.

" Всъщност разделяне няма. Заповедта на министъра на опазването на здравето от 20.03.2020 година не разрешава парковете за всички, и изключения за домашни любимци не се загатват. Няма следваща заповед, която да я добавя или променя ", разяснява юрист Мария Шаркова, експерт по здравно право. Публикуваната по-късно на уеб страницата на министерството вест, че домашните любимци са възможни в парковете, не е източник на правото, разясни още юрист Шаркова.

Неяснотите с домашните любимци обаче са единствено пъстър акцент в алтернативата за достъпа до парковите пространства, а в тази ситуация със София - и до Витоша. Строгостта на ограниченията за ограничение на всички места по света цели да възпре хората да се събират на едно място и по този метод - да си предават вируса. В множеството страни обаче парковете остават отворени, като се вкарва правилник по какъв начин могат да бъдат употребени безвредно.

Как е по света

Във Франция да вземем за пример, която е в пик на разпространяването и надлежно - на рестриктивните мерки, се позволяват разходки с членовете на същото домакинство или самостоятелен спорт до един час в радиус от един километър от вкъщи, като следва да се съблюдава отдалеченост от минимум 2 метра от други хора. На солени санкции подлежат всички, които се събират нерегламентирано и не съблюдават наложената обществена отдалеченост.

Сходно е ситуацията в Германия, Англия, Гърция, Македония. Това са страни, чиито ограничения за справяне с епидемията от COVID-19 наподобяват доста на въведените у нас, и следват същия метод. Д-р Антоанета Тончева, която живее в Бавария - една от най-засегнатите немски провинции, споделя, че при тях спортът навън даже е насърчен, стига да няма скупчване на хора. " Разходките с членовете на фамилията са разрешени, стига да не се събира това семейство с други фамилии. Детските площадки за игра са затворени, само че никой не е забранил визитите в парковете. Полицията обикаля и управлява, в случай че се вършат пейка-партита и купони навън, и тогава разпръсква хората ".

Паркове и градини остават затворени в Италия и Испания, където излизанията отвън дома са с най-тежки рестрикции.

У нас ден след въвеждането на възбраната, която позволява децата (например) да се разхождат по улиците, само че не и в парка, в обществените мрежи се появи петиция под мотото " Върнете ни разходките ". Бегачески клубове също молиха към Министерството на здравеопазването и оперативния щаб да не се не разрешава самостоятелният спорт навън. Засега - без триумф.

Какво споделя науката

Науката е безапелационна по тематиката - времето, прекарано на открито, е потребно за нашето здраве. В обръщението си към медиите на 20 март генералният шеф на Световната здравна организация доктор Тедрос Гебрейсус подчертава, че СЗО предлага 30 минути физическа интензивност дневно за възрастните и един час дневно за децата, и в случай че националните насоки го разрешават, това време би трябвало да се употребява за бягане, каране на колело или извършения на открито.

В публикация, анализираща превъзмогването на епидемията от испански грип през 1918 година, създателят доктор Ричард Хобдей обобщава някои научни открития, направени тогава. " Най-просто казано, лекарите разкрили, че тежко заболели пациенти, лекувани навън, се възвръщат по-добре от лекуваните на закрито. Съчетанието от чист въздух и слънчева светлина наподобява е предотвратило смъртни случаи измежду пациентите и заразяване измежду медицинските лица ". Отговорът на въпроса по какъв начин се е стигнало до този резултат не е еднопосочен. Отдавна е известно, че слънчевата UV радиация е естественото антибактериално средство в природата, само че въздействието ѝ върху вирусите не може да се подсигурява. Мащабно изследване от 2005 година да вземем за пример открива, че чувствителността на другите групи вируси на ултравиолетови лъчи варира прекалено много. Изследователите акцентират също, че резултатите не могат да се ползват универсално, заради разнообразните вариации съгласно географското състояние - друго време и активност на слънцегреене, друга мокрота на въздуха и други

Разминаването на живия живот с рекомендациите на учените постоянно минават незабелязани във всекидневието ни. Но не и в този момент, когато всички погледи са вперени в науката, в очакване на излаз от рецесията.

Мерките са политически въпрос, а не теоретичен

" Това е политическо решение. " Простичкият отговор е на немския вирусолог проф. Кристиян Дростен от университетската болница Шарите в Берлин. В едно от изданията на всекидневния си подкаст за епидемията в Германия, той изяснява, че науката може да потвърди изгодите от ограничението на контакта сред хората, само че не и с какви тъкмо ограничения да бъде стеснен този контакт.

" За доста от в този момент наложените [в Германия] ограничения, несъмнено, няма научни данни, които да споделят, че имаме потребност от възбрана за излизане или затваряне на учебните заведения и т. н. Има някакви начални хипотези за всяка една от ограниченията, само че в последна сметка всичко това е въпрос на политика ", споделя Дростен, и добавя: " Трябва да кажем, че тези политически решения се взимат под прочувствените усещания от система за грижа, сложена на колене, както е в този момент във Франция. Италия към този момент не е единствената страна в това състояние. И под прочувствения напън от високия брой умряли. Стига се до тази обстановка, когато огромна част от популацията не схваща, че би трябвало да лимитира контактите си, без значение дали полицията ще го преследва за това. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1416)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР