Надежда Цанова гради международна кариера, започнала от родния ѝ Казанлък,

...
Надежда Цанова гради международна кариера, започнала от родния ѝ Казанлък,
Коментари Харесай

Пианистката Надежда Цанова - солистка на Радиооркестъра

Надежда Цанова гради интернационална кариера, почнала от родния ѝ Казанлък, където 5-годишна я поставят пред пианото, тъй като единствено по този начин родителите ѝ съумяват да укротят буйния ѝ нрав; след това минава през образование в софийската Музикална академия при професорите Стела Димитрова-Майсторова и Илия Чернаев, а по-късно специализира в Брюксел и Париж. Сега е канена на доста места по света и концертира интензивно. Но в никакъв случай не пропуща да се връща вкъщи.

На 23 февруари Надежда Цанова ще солира на Симфоничния оркестър на БНР при първото посещение у нас на австралийския диригент Том Уудс. Програмата е френска, а в центъра ѝ е подложен Концерт за пиано и оркестър №2 от Камий Сен-Санс - произведение, което за първи път влиза в репертоара на изпълнителката.

Това е концерт на импулса. Обикновено вторите елементи са много спокойни, до момента в който тази е едно шеговито скерцо, което е също много виртуозно - не отстъпва на третата част по никакъв метод. Докато първата част стартира по-тежко, по-строго - бих споделила като една Фантазия и фуга от Бах - споделя пианистката и прибавя, че Сен-Санс е едвам 27-годишен, когато основава Втория си клавирен концерт. Оттам е и младежкият му дух.

В изявление за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " Надежда Цанова описа за идните си концерти като солистка и в дуо с тромпетиста Петър Македонски, с който са номинирани за премията " Ансамбъл на годината " в националната анкета " Музикант на годината 2017 ", в която слушателите избират призьорите с гласоподаване. Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР