Надежда Шопова, агрометеоролог - НИМХ Пловдив През изминалия период времето

...
Надежда Шопова, агрометеоролог - НИМХ Пловдив През изминалия период времето
Коментари Харесай

Чакат ни от плюс 12 до минус 5 градуса

Надежда Шопова, агрометеоролог - Национален институт по метеорология и хидрология Пловдив

През миналия интервал времето остана топло за сезона, като тук-там оптималните температури бяха към 15°С. Продължи развиването при овощните типове, като при черешата беше записана фенофаза всеобщо набъбване на пъпките, а при бадема - всеобщо разпукване. Житните посеви очевидно усъвършенстваха височината и гъстотата си и заради високите температурни приходи и ускорена вегетация почвената мокрота продължи да понижава. Промяна в агрометеорологичните условия и затихване на развиването настъпи през почивните дни.

В началото на работната седмица ще доминира облачно време, само че след това облачността ще се раздира тук-там до слънчево. Валежите ще спрат, а температурите ще бъдат по-високи от нормалните, като оптималните ще са към 12°С, а минималните в земеделските региони на Южна България ще са близки и по-високи от 0°С. Промяна се чака през почивните дни, когато най-ниските температури ще са негативни, под минус 5°С.

Развитието при всички растения ще продължи с умерени темпове, като с понижаването на температурите процесите ще затихват. Ще има условия за провеждането на нормалните за сезона агротехнически мероприятия, резитби, растителнозащитни пръскания и други Съобразно районните прогнози при увеличение на влагата и намаление на температурите може да настъпят подобаващи условия за азотно поддържане.

За информации и профилирани прогнози:

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 Национален институт по метеорология и хидрология Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР