Надавам се един ден да бъде на моето място. Боян

...
Надавам се един ден да бъде на моето място. Боян
Коментари Харесай

Петър Берон: Има животни, наречени на името на Боян Петров

Надавам се един ден да бъде на моето място. Боян не е единствено поробител. Той самият е връх. В обществото има върхове и хора-вагони. Той е локомотив. Има и низини, има ги във всяко общество. Това сподели шефът на природонаучния музей Петър Берон по БТВ.
През 98-година назначих в музея хора, които са интернационално известни експерти. Той е свръхестествен. С имплант в крайници изкачи осемхилядници. Той беше ученолюбив, целенасочен. Такива хора търсим. Всички тези момчета можеха да работят в чужбина прелестно. Те стоят тук и работят за България. Боян прочу името на България.

Всички в този момент се изричат, пишат нелепости и то хора, които не са ходили и на Витоша. Винаги има дървени философи. Няма елементарен осемхилядник. Времето не постоянно е удобно и всичко става. Едно хлъзгане и строшаване на крайник е съдбовно на такива места. Книгата му е същински учебник. Никой не е написал по този начин подредено условията при изкачванията на върха. С наслаждение си припомням представянето на книгата му. Никога този салон не е бил по този начин препълнен.

Той прелита през коридора. Бърза нанякъде. Направи неповторима сбирка от високопланински жители. Те са от подножието на 10 осемхилядника. На Еверест в този момент има 700 позволения за нанагорнище. Там могат да ти оказват помощ, има шерпи, лагери. Тук той е самичък. Към планината човек би трябвало да подхожда квалифициран. Пък като се случи нещо, случва. И на спирката могат да те блъснат. Но би трябвало да вземеш всички ограничения, които се изискват. Боян с този диабет би трябвало да си носи храна. Хипогликемията може бързо да го унищожи. Дано сухоземната група да стигне до лагер 2 и 3. Хеликоптерите ще огледат, само че няма да могат да огледат най-високите елементи на върха. Той е наш човек, на нашия музей. Има животни, наречени на негово име. И занапред ще има.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР