Надали някой очакваше, че 2020 г. ще бъде белязана от

...
Надали някой очакваше, че 2020 г. ще бъде белязана от
Коментари Харесай

Шест класически романа, които да прочетем, докато си стоим вкъщи

Надали някой очакваше, че 2020 година ще бъде белязана от невиждана пандемия, само че ние продължаваме да опитваме да открием и позитивни неща в сполетялата ни обществена изолираност. Защото постоянно има нещо позитивно, стига да се опитаме да му дадем късмет.

Нека го кажем напряко - множеството време вкъщи значи и повече време за четене. Именно в този момент е прелестен миг да " наваксате " с всички тези литературни класики, които от дълго време участват в персоналния ви лист, само че все не ви доближава времето да захванете.

Е, това време пристигна! Защото едва ли имате нещо по-интересно за извършване. От Ozone.bg са подготвили ранглиста с шестте типичен романа, които си заслужават. Вижте ги тук:

" Шогун " на Джеймс Клавел

Малко са книгите в международен мащаб, които могат да ви срещнат с японската просвета, обичай и психика по метода, по който го прави " Шогун " на Джеймс Клавел.
 Снимка 481300

Епичният разказ споделя за лоцмана Джон Блекторн, който след корабокрушение се озовава в Япония при започване на XVII век. Без да го желае действително, Блекторн е замесен в гневна политическа борба, която ще дефинира бъдещето на цялата страна. Двама авторитетни владетели ще се изправят един против различен, а залогът е купата " шогун ", даваща цялостен надзор и власт над Япония.

" 1984 " на Джордж Оруел

" 1984 " е разказ, който, обратно на всевъзможни естествени закони, става по-актуален с всяка последваща година.
 Снимка 481295

Няма друга книга в историята, която по толкоз съвършен, само че и злокобен метод, да разказва живота в една тоталитарна страна, където всяка стъпка или дума на популацията се управлява от властта. Няма различен живописен разказ, който по толкоз брилянтен метод да демонстрира какво в действителност е тоталитарният режим в най-завършения му и античовешки тип.

" На изток от парадайса " от Джон Стайнбек

Джон Стайнбек е едно от най-хубавите пера на американската литература, а " На изток от парадайса " е един от безапелационните върхове в биографията му. Това е героичен разказ, който в границите на съвсем 60 години разказва ориста на три разнообразни генерации.
 Снимка 481298

Както биха споделили мнозина, " На изток от парадайса " е книга, която още веднъж ще ви въвлече в безспирната борба на положителното и злото. Това е един от " най-човешките " романи, които в миналото ще прочетете през живота си.

" Мадам Бовари " на Гюстав Флобер

Някъде бяхме срещнали израза, че " Мадам Бовари е книгата, която е научила доста създатели по какъв начин се пишат романи ". Наистина ни харесват тези думи. Това е безспорно най-известният труд на френския създател Гюстав Флобер и връх в неговата кариера.
 Снимка 481297

Историята споделя за красивата Ема Бовари, която обаче е отегчена от живота си със своя брачен партньор лекар. Тя копнее за същинска пристрастеност и чувства, които другояче не получава в фамилното си съществуване. Когато романът за първи път е оповестен през 50-те години на XIX век, той провокира възгласи на отвращение от страна на тогавашните пуритани.

" Великият Гетбси " на Ф. Скот Фицджералд

И до през днешния ден най-популярният разказ на Ф. Скот Фицджералд е считан за непостижим роман за живота в Съединени американски щати през 20-те години на предишния век. Време, за което " Ню Йорк Таймс " споделя, че " джинът е бил национална напитка, а сексът - национална обсесия ".
 Снимка 481301

Романът наблюдава бурния живот на богаташа Джей Гетсби и зародилата му обич към хубавицата Дейзи Бюкянън. Гетсби има навика да провежда грандиозни празненства и да кара града да живее в неговия темп, само че странното е, че лицето му е непознато за гостите. Действията му са необикновени, а самият той крие тъмна загадка за личното му минало.

" Портретът на Дориан Грей " от Оскар Уайлд

В тази възхитителна история несравнимият Оскар Уайлд ни споделя за Дориан Грей и неговия магически портрет. Защо магически? Защото до момента в който Дориан става все по-млад и по-красив, портретът става все по-стар и противен, отразявайки неговата същинска същина.
 Снимка 481299

" Портретът на Дориан Грей " е мощен психически труд за терзанията на душата, а също по този начин и единственият разказ, който Оскар Уайлд написа по време на своя живот.

Бонус предложение: " Ана Каренина " от Лев Толстой

Когато приказваме за класическа литература, няма по какъв начин да не включим и най-малко един съветски разказ. " Ана Каренина " е един от висшите писания в кариерата на Лев Толстой, екранизиран голям брой пъти след публикуването си.
 Снимка 481296

В центъра на историята е трагичната любовна история сред омъжената аристократка Ана Каренина и младия офицер Вронски. Самият Толстой го назовава " неговия първи същински разказ ", а Достоевски го дефинира като " произведение на изкуството ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР