Над три хиляди руски журналисти се подписаха по настояване техният

...
Над три хиляди руски журналисти се подписаха по настояване техният
Коментари Харесай

Хиляди журналисти: Голунов разкрива корупцията, затова го арестуваха

Над три хиляди съветски публицисти се подписаха по гледище техният сътрудник Иван Голунов да бъде освободен от ареста. Разследващият публицист бе арестуван през вчерашния ден и пребит в полицията, тъй като у него били открити опиати.
В подписката се споделя, че всички данни сочат, че акцията на Цветния бул. в Москва е била постановка-капан, с цел да бъде злепоставен и отхвърлен Голунов. Като претекст за това са посочени неговите разкрития за корупция в средите на прокуратурата, политиката и спецслужбите.

В поддръжка на Голунов се изричат доста преподаватели и студенти от факултета по публицистика на Московския държавен университет, както и доста публицисти и медии от чужбина. Според шефа на бюрото на The Economist в Москва Ной Снайдер счита, че е осъществен бутален акт против свободното слово.

Същото мнение към този момент показаха Татяна Фелгенхауър от „ Ехото на Москва “, основният редактор на RTVi Катерина Котрикадзе и други

Вчера от полицията разгласиха девет фотоси от вкъщи на Голунов като доказателство, че е обвързван с търговията с опиати. Оказа се, че единствено една от тях е в действителност от неговия апартамент, а другите са незнайно от кое място. По-късно проверяващите бяха принудени да признаят, че е станала неточност.

Това провокира гневна реакция в журналистическата общественост освен в Русия, само че и в Европа и по света. Руските управляващи и в частност прокуратурата бяха упрекнати в репресивни дейности против хора, които подлагат на критика модела на ръководство и участници в него.

Иван Голунов е част от екипа на уеб страницата „ Медуза “, който разгласява следствия и разкрития за корупция и закононарушения, осъществявани от висши държавни чиновници, магистрати и политици. Главният редактор на изданието Иван Колпаков разкри, че през последните месеци Голунов е получавал закани и предизвестия, че ще му се случи нещо неприятно. Затова ареста буди доста подозрения, че е разпра с неуместен публицист.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР