Над сто световни кинотворци призоваха за освобождаване на украинския режисьор

...
Над сто световни кинотворци призоваха за освобождаване на украинския режисьор
Коментари Харесай

Международна подкрепа за украинския режисьор Олег Сенцов

Над 100 международни кинотворци приканиха за освобождение на украинския режисьор Олег Сенцов, който на 14 май стартира гладна стачка в съветски затвор. Състоянието му се утежнява и би трябвало да се работи бързо, се споделя в апела, оповестен във френския вестник " Льо Монд ". Сред подписите под него са тези на режисьорите Жан-Люк Годар, Кен Лоуч, Коста-Гаврас и на френския министър на културата Франсоаз Нисен.

 © Българска телеграфна агенция
Олег Сенцов излежава 20-годишна присъда в изправителната колония " Бяла мечка " в град Лабитнанги, зад Полярния кръг. Според негови близки, след близо три месеца недояждане положението му е извънредно влошено. Майка му насочи молба за опрощение до президента на Русия Владимир Путин, само че не получи отговор.

Украинският кинорежисьор беше задържан през 2014 година в град Симферопол, скорослед анексирането на Крим от Русия. Руски съд го призна за отговорен за образуване на терористична група в развой, който " Амнести Интърнешънъл " назова сталинистки.

Сенцов отхвърля обвиняванията. Той стартира гладната стачка с искане за освобождение на украинците с политически присъди от съветските затвори.

Кинотворецът има интернационална поддръжка от гилдията и от правозащитни организации. В сериозните за него моменти Европейски Съюз изиска от Русия да му обезпечи " подобаващи медицински грижи ".

В диалог по телефона в петък френският президент Еманюел Макрон прикани съветския си сътрудник Владимир Путин да бъде открито незабавно филантропично решение за украинския кинодеец.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР