Над сто пчелни семейства са унищожени в района на язовир

...
Над сто пчелни семейства са унищожени в района на язовир
Коментари Харесай

Масово измиране на пчели в Благоевградско

Над 100 пчелни фамилии са унищожени в региона на язовир " Стойковци " над Благоевград, оповестява БНР. Предполага се, че повода е натравяне с препарати за растителна отбрана.

По думи на притежателя в 110-те му кошера са измрели съвсем всички пчели. Той към този момент е алармирал в полицията и в регионалната дирекция на Агенцията по храните.

Областният шеф доктор Михаил Бащавелов уточни, че е разпоредена инспекция на място, която би трябвало да откри дали в околните дни е имало напръскване на земеделските площи.

Ако се окаже, че третирането с препарати е причина за измирането на пчелите, ще стартира следствие, защото нито в регионалната дирекция по храните, нито кметът на село Логодаж са били известени за това.

Съгласно условията земеделците би трябвало да осведомят институциите, както и притежателите на пчелини, в случай че наоколо има такива, минимум пет дни преди напръскване.

Повече от 2500 декара аграрни земи в региона към язовир " Стойковци " се обработват от трима крупни арендатори.

Това е следващият сходен случай за последния месец.

Припомняме, в края на април пчелари сигнализираха за всеобщо измиране на пчели в Плевенско. Заради казуса те заплашиха с обсада на пътя Плевен-София.

Пчеларите упрекнаха арендаторите на аграрни земи за измиращите си кошери и желаеха строги наказания при нелегално напръскване с пестициди.

По-късно, че казусът не визира единствено пчелите. Оказа се, че от рисковите пестициди са били наранени даже деца от Плевенско, които бяха признати в болница с алергия.

В началото на май пчелари от цялата страна излязоха на митинг поради всеобщото отравяне на пчелите с пестициди. Те получиха увещание, че ще получат обезщетения за понесените вреди. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР