Над шест милиона германци имат сериозни проблеми с четенето и

...
Над шест милиона германци имат сериозни проблеми с четенето и
Коментари Харесай

12% от германците са неграмотни – едва четат и пишат

Над шест милиона германци имат съществени проблеми с четенето и писането. Как се оправят с делничните задания и има ли кой да им помогне?

За множеството хора животът без четенето и писането е немислим. Но цели 12 на 100 от германците сред 18 и 64 години едвам могат да четат и пишат. Някои от тях разпознават обособени букви, думи и фрази, само че не могат да свързват изреченията. И не са в положение да прочетат по-дълъг текст, а не могат и да пишат, оповестява Дойче веле.

60-годината Керстин Голденщайн от Трир, да вземем за пример, има тактика: " Когато изпращам някому картичка за рождения ден, пиша текста си на листче, което да слага в картичката. И в случай че направя неточност, мога да хвърля листчето и да се опитам да напиша текста още веднъж ".

Лесни за четене книги

Доскоро Голденщайн, която години наред е работила в месарница, към момента се срамувала да приказва за казуса си: " Трябваше ми доста време, до момента в който се осмеля намерено да приказвам за това, а и да се науча да пиша вярно ". Сега тя се усеща щастлива, че може, въпреки и доста постепенно, да прочете книга. Междувременно някои издателства са се специализирали в публикуването на художествена литература в приспособени на банален език издания.

Как в една развита страна като Германия, в която учебното заведение е наложително, може да има хора, които приключват учебно заведение, само че не усвояват задоволително умения за четене и писане? " Учителят в действителност не разбра, че имам проблем ", споделя Голденщайн, която е ходила на учебно заведение в едно село край Северно море.

През 60-те и 70-те години на предишния век, т.е. по времето, когато тя израснала, родителите и учителите не се грижели изключително децата да усвоят умения за четене и правопис, споделя тя. Завършила 10-ти клас, тъй като на устните изпити се представяла доста добре и в общата оценка това компенсирало ненапълно по-ниските бележки поради правописа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР