Над седем милиона лева. Толкова са загубите на независимия културен

...
Над седем милиона лева. Толкова са загубите на независимия културен
Коментари Харесай

Независимият културен сектор изчисли колко са загубите от спрени събития

Над седем милиона лв.. Толкова са загубите на самостоятелния културен бранш от спрените събития до юни 2020 година. Ако възбраните останат до края на годината, сумата ще е над 16 млн. лв..

Загубите били изчислени, откакто инициативна група* е събрала данни от 500 самостоятелни културни организации и актьори от цялата страна. (Събирането на данни продължава посредством този въпросник до 29 март).Това е един от първите браншове в България, който се пробва да пресметна съответно какви са вредите от възбраната на събития. Резултатите ще бъдат показани и на среща с министъра на културата Боил Банов в петък (27 март), когато е интернационалният ден на театъра.

В изследването са изследвани финансови загуби (от събития, от спонсори, от поддръжка през фондове, от дарители) до загуба на аудитория, сътрудници и чиновници. Независимите създатели са разискали и какви ограничения биха помогнали най-силно на бранша.

Идеите: обществен фонд и систематичен фонд

Те оферират основаването на два фонда. Единият (социален), който да подкрепи самостоятелните актьори, които сега към този момент са без приходи (те работят на свободна процедура и по планове и при отменянето на събитията - остават без хонорари). " Те са най-ощетената група, която към този момент е затруднена да посреща даже битовите си потребности ", споделят от организациите, поели самодейността да търсят решение и помощ за прекосяване през рецесията.

Другият фонд (наречен структурен) е за поддръжка на самите самостоятелни културни организации (не са част от държавни или общински културни инсттуции). Всички изпитват тежки усложнения, а някои от тях са застрашени от изгубване, написа в писмо, изпратено при започване на тази седмица до министър Банов, както и до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, ръководителя на Парламента Цвета Караянчева и еврокомисаря Мария Габриел. То е подписано от над 1000 създатели.

Според организациите двете им оферти могат да бъдат финансирани посредством европейските фондове, планувани за спешната обстановка. Според тях ограниченията не би трябвало да въздействат на към този момент разпределения по различен метод бюджет на министерство на културата и да лишават от други събития и стратегии, тъй като това ще нанесе непоправими вреди за целия бранш.

През предходната седмица, самостоятелните създатели изпратиха първо писмо до Банов и други министри, както и до сдружението на общините за проблемите, които стартират в техния бранш.

Министерството дава обещание рещения

От министерство на културата тогава дадоха отговор на въпроси на " Дневник ", че министърът разисква проблемите и че управлението на дирекция " Сценични изкуства и художествено обучение " също се е присъединило в търсенето на решения.

" Предложенията на уредниците на анулирани културни прояви се преглеждат и сигурно ще се избере най-полезното, тъй като има благосклонност за това ", споделиха в отговор от ведомството като подчертаха, че диалозите по тематиката са почнали преди изпращането на писмото.

Стотици театрални изяви бяха анулирани или отсрочени за месеците март, април и май. Малко от тях са оповестили дати през есента, а други изобщо няма да се проведат, тъй като календарите в промишлеността се вършат най-малко година напред. А огромна част от заетите в културните промишлености работят без трудов контракт и на планов принцип. За част от тях анулацията на събития значи освен загуба на приход, само че загуба на финансирането на плановете, тъй като част или всички разноски към този момент са били направени.

" Културата е част от българския икономически живот. Това, което бъде изгубено в този момент, след това мъчно ще бъде възобновено. В средносрочен проект ще има последствия за многообразието на националния културен пейзаж, каквито даже не можем да си представим ", написаха преди седмица в първото писмо самостоятелните създатели.

Мнения по тематиката четете по-късно в " Дневник ".

* В инициативната група, основала изследването, вземат участие представители на организациите:
АСТ Асоциация за свободен спектакъл
Арт Фест
Българска музикална асоциация
Derida Dance Center
Организация за модерно различно изкуство и просвета - 36 маймуни
Театрална компания МОМО
Фондация " Арт Офис
Фондация " Арт Линк "
Фондация " Брейн Стор Проджект "
Фондация " ЕДНО за просвета и изкуства
Фондация " За Родопите "
Фондация " Информбюро
Фондация " Театър Корсар "
Фондация " Театър в куфар "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР